20 mai 2024, 21:55

​Avem un nivel de alfabetizare financiară ridicol de mic. Luați un distonocalm și citiți cât de rău stăm

Vești proaste, prieteni. O ducem greu, nu economisim, când avem bani nu prea știm cum să tragem de ei sau în ce să îi investim. Este rodul educației financiare. Care, nefiind, lipsește.

Da, cam acesta este adevărul și oricât de dureros este, trebuie spus.

Suntem analfabeți funcțional, mulți dintre noi, dar și mai mulți au o alfabetizare financiară precară.

Să dăm exemple, să nu se simtă lumea jignită.

Studiul ”Bunăstarea financiară și alfabetizarea financiară în România”

Rezultatele studiului Bunăstarea financiară și alfabetizarea financiară în România, realizat la comanda Institutului de Economie Mondială (IEM), arată că 9 din 10 români nu pot calcula o dobândă, nu știu diferența între valorile nominale și reale și nu înțeleg ce înseamnă diversificarea riscului, scrie HotNews.

Obiceiuri financiare

  • 53% dintre persoanele chestionate nu au economisit în ultimii trei ani
  • 27% dintre cei care au economisit au preferat să păstreze banii acasă
  • 39% dintre respondenți au afirmat că nu sunt interesați să primească informații gratuite despre concepte și noțiuni financiare.

Nivelul scăzut al cunoștințelor și competențelor financiare este determinat de educație, venituri și vârstă.

Noi vs țările dezvoltate. Alfabetizare financiară

Circa 8% din populația României are cunoștințe financiare elementare. Țările dezvoltate stau cam așa:

  • Germania (53%)
  • Țările de Jos (45%)
  • Austria (33%)
  • SUA (30%)
  • Franța (31%)
  • Italia (25%)

Și asta nu e tot. Nivelul de alfabetizare financiară din România este redus, chiar și în comparație cu cel din țări în curs de dezvoltare din regiune:

  • Albania (10%)
  • Bosnia și Herțegovina (10%)
  • Serbia (17%)
  • Bulgaria (18%)
  • Ungaria (26%)
  • Croația (28%)
  • Polonia (30%)
  • Cehia (42%);

Doar 5% dintre respondenți au cunoștințe despre noțiunile de performanță și risc asociate depozitului bancar, acțiunilor și obligațiunilor.

Alte cifre:

  • 13% din populație se confruntă cu probleme financiare majore, iar 38% întâmpină dificultăți financiare în viața de zi cu zi
  • pentru 35% din populație situația financiară este stabilă, în majoritatea timpului, în timp ce, 15% din populație are o situație financiară sigură;
  • 26% din populație are un buget clar al tuturor veniturilor și cheltuielilor;
  • 53% dintre persoanele chestionate nu au economisit în ultimii trei ani;
  • 27% dintre respondenți preferă să economisească, dar păstrează banii acasă;

Și încă un amănunt, prieteni. Studiul de față (consultabil mai jos) a fost realizat în octombrie 2021. Perioadă în care, deși ne confruntam cu emergența unei crize energetice, ea nu venise încă peste noi, ca acum. Războiul din Ucraina era încă îndepărtat, iar inflația și devalorizările de acum erau încă departe. Gândiți-vă la toate astea!

Curs rapid de alfabetizare financiară

Alfabetizarea financiară este capacitatea de a înțelege produsele și conceptele de care aveți nevoie pentru a vă gestiona banii. Există o gamă largă de cunoștințe care vă vor permite să vedeți costurile potențiale ale deciziilor și luării dvs. timpul pentru a înțelege activitățile bancare, economisirea, investițiile și multe altele vă poate ajuta să realizați economice și financiare stabilitate.

Definiție și exemple de alfabetizare financiară

Alfabetizarea financiară se referă la nenumărate abilități pe care le-ați putea apela atunci când faceți o alegere cu privire la ce să faceți cu banii dvs. Unele dintre ele sunt de bază – cum ar fi cum să aduni și să scazi banii câștigați, cheltuiți și economisiți – în timp ce altele implică o combinație complexă de calcule și evaluare a riscurilor.

De exemplu, o persoană cu cunoștințe financiare știe că, dacă ia acasă 2.000 de dolari pe lună, nu poate cheltui mai mult de 2.000 de dolari în fiecare lună fără să se îndatoreze. Cineva cu un nivel mai ridicat de alfabetizare financiară poate ști că ar trebui să economisească o parte din cei 2.000 de dolari pentru viitor. Cineva cu și mai multă competență financiară ar putea fi familiarizat cu Regula bugetară 80/20 (cheltuiți 80%, economisiți 20% din venit) și vizați să alocați 400 de dolari din cei 2.000 de dolari pe care îi au în fiecare lună.
O persoană ar putea alege să pună toți 400 $ într-un cont de economii cu randament ridicat, iar altul ar putea alege să folosească acele $ 400 pentru a cumpăra acțiuni. Ambele sunt alegeri financiare, în funcție de obiectivele fiecărei persoane, de înțelegerea acestor produse și de toleranța la risc.

Cum funcționează alfabetizarea financiară

Deoarece alfabetizarea financiară începe cu primele tale interacțiuni cu banii, este o călătorie de-a lungul vieții – una care are inevitabil momente bune și rele. Deși puteți dezvolta cunoștințe financiare consumând conținut educațional despre finanțele personale, îl veți câștiga și prin experiențe reale.

Alfabetizarea financiară este capacitatea de a înțelege avantajele și dezavantajele unei decizii de bani, de a cântări costurile și de a decide cu încredere ce să facem. Dar a fi alfabetizat financiar nu înseamnă că știi Tot despre bani; mai degrabă, vă echipează să căutați răspunsurile de care aveți nevoie pentru a lua o decizie financiară bună.

Iată câteva întrebări care își pun adesea oamenii cu cunoștințe financiare atunci când se confruntă cu o decizie de bani:

Cât va costa asta?
Cum se compară costurile pe termen scurt și pe termen lung ale acestei alegeri?
Care sunt regulile care se aplică acestei alegeri? De exemplu, dacă pierd o plată, va trebui să plătesc o taxă?
Dacă îmi folosesc banii pentru asta, la ce va trebui să renunț? Ce voi câștiga?
Dacă aceasta este o decizie riscantă, îmi permit să pierd acești bani?

O persoană cu cunoștințe financiare înțelege, de asemenea, modul în care funcționează produsele de finanțare personală obișnuite, cum ar fi conturile de verificare și cardurile de credit, precum și modul în care sunt calculate costurile precum dobânzile și comisioanele. Unele dintre conceptele de bază ale finanțelor personale includ înțelegerea cum funcționează creditul, cum să bugetezi, și cum să investești. (Sursă)

Studiul îl găsiți mai jos:

Alfabetizarea financiara

 

 


Comentariile sunt oprite pentru acest articol