Zahărul este un aliment obținut din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr, cu un conținut mare de zaharoză – care îi conferă un gust dulce pronunțat. Este folosit în alimentație pentru a îndulci mâncărurile și băuturile, dar și drept conservant.
În anul 2014, statistica arata că un român consuma în medie 30 kg de zahăr anual, față de circa 16 kg cât consuma în medie un european. Așadar trebuie să tragem un semnal de alarmă și să conștientizăm efectele zahărului asupra organismului.
Cele mai grave efectele ale zahărului asupra organismului sunt:
1. Poate cauza afecțiunea „ficat gras” din cauză faptului că favorizează depunerea grăsimilor în zona ficatului
2. Crește riscul de diabet
3. Afectează inima. În urma cercetărilor s-a constatat că bolile de inimă şi infarctul miocardic cauzează moartea la 65% dintre persoanele care suferă de diabet
4. Crește tensiunea arterială
5. Influențează negativ nivelul colesterolului
6. Te seacă de energie
7. Zahărul dă dependență
8. Te poate duce la depresie: 40% dintre cei ce mănâncă mult zahăr dezvoltă depresie
9. Favorizează apariția ridurilor: distruge fibrele proteice, colagenul şi elastina – componente care păstrează elasticitatea pielii
10. Creează carențe de vitamine și minerale, inclusiv de calciu. Astfel contribuie la apariţia osteoporozei, artritei şi distrugerea dinților
S-a constatat că pentru un consumator dependent de zahăr prima săptămână este cea mai grea – persoanele resimțind o stare de sevraj. În caz de poftă severă se recomandă consumarea unei lingurițe de miere pe zi.
–
Antonia Iordan (foto) este nutriționist. A terminat un master de nutriție și remodelare corporală, iar după ce a devenit mamă – în urmă cu 4 ani – a pus mai bine în practică cele învățate în facultate. De 10 ani își conduce propriul business.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol