26 aprilie 2024, 6:32

10 reguli simple despre cum putem face educație financiară copiilor noștri

Probabil că sunt puține persoane care au beneficiat în copilărie de o educație a gestionării banilor. Însă, odată cu trecerea anilor, conștientizăm cât de important este să afli unele „trucuri”, astfel încât să te dezvolți și să fi pregătit pentru orice etapă și situație din viață. Așadar, să oferim această oportunitate, atât a adultului de a educa corespunzător pe cel mic, cât și copilului care beneficiază de această experiență necesară creșterii sale.

Înainte de toate, trebuie să faci o pregătire personală, pentru a putea fi un bun formator al copilului tău. Așadar, vei avea în vedere patru aspecte, potrivit celor de la opr.ro.

  • Educă-te – trebuie să cunoști extrem de bine subiectul. Documentează-te cât se poate de mult despre buget, economie, investiție, tăierea cheltuielilor și reducerea datoriilor și explică totul cu multă răbdare.
  • Fii un exemplu bun – ceea ce spui trebuie să fie echivalentul faptelor tale. Dacă faci opusul, este nevoie să știi că cel mic va învăța mai mult din acțiunile tale decât din vorbe. Ghidează prin exemplu.
  • Nu grăbi lucrurile, învață-l câte un obicei, pe rând – copiii nu vor avea aptitudini financiare peste noapte, sau într-o lună ori chiar într-un an. Obiectivul părinților trebuie să fie obținerea unei dezvoltări eficiente pe parcursul adolescenței celui mic.
  • Practica este mama învățăturii – copilul nu poate învăța numai din vorbe. Astfel, este nevoie să expui pe scurt problema, să demonstrezi, apoi să îl lași să experimenteze. Dacă greșește este normal, nu te agita, altfel își poate creea complexe și situația devine mai delicată. Însă, poți vorbi deschis și cu un ton potrivit despre acele greseli.

sursa: unica.ro

Odată ce ai asimilat toate cele patru aspecte și simți că ești mult mai pregătit, însemnă că poți să treci la următoarea etapă, cea a celor 10 reguli fără de care o educație a banilor nu ar putea avea efectul dorit.

Învață-l să dețină controlul banilor

Dacă nu vor învăța de mici să controleze cât și pe ce să consume banii, la maturitate totul va fi mult mai complicat. În plus, există riscul să cheltuiască fără a se îngriji de propriul viitor, ajungând de cele mai multe ori la împrumuturi la care nu va mai putea face față.

Așadar, iată un exercițiu eficient pentru educarea copilului tău: puteți lua o sumă pe care o aveți deja în buget și lăsați-l pe copil să dețină controlul asupra lor. Cu siguranță rezultatul va fi, de cele mai multe ori, cheltuială pe lucruri care nu sunt neapărat de folos. Însă, când mai vor altceva, iar bugetul pe care îl deține devine tot mai mic, vor trebui să învețe că este nevoie să economisească pentru ceea ce își doresc și că trebuie să taie din alte sectoare. Astfel, vor învăța să ia decizii, prin gândire sau greșeală. Acest exercițiu poate avea o oarecare durabilitate, însă, fiind făcut la timpul potrivit poate ajuta extrem de mult.

sursa: educatiefinanciarapentrucopii.ro

Învață-l să economisească pentru anumite scopuri

Atunci când realizează că nu sunt bani suficienți de cheltuit pe orice,  tendința este de a face contrariul și de a dori să cumpere ceva mai scump decât posibilitățile lor. Un exercițiu bun în acest sens este să creați o diagramă care îi arată scopul și punctele de referință pentru a putea ajunge acolo. Prin urmare, copilul poate observa cum cresc economiile iar în timp va creea un obicei din asta.

Învață-l că poate ajunge mai repede la un scop financiar dacă reduce din cheltuieli

Copiii sunt aprigi la minte și vor înțelege că un scop financiar se poate obține mai ușor dacă economisesc. Așadar, dacă vor trece de etapa anterioară, vor putea învăța singuri această regulă. Însă, nu uita să comunici mereu cu el și să analizați împreună deciziile pe care le face de fiecare dată când cheltuie banii.

sursa: personalfinancetricks.com

Învață-l cum banii lui pot face alți bani

În general, copiii își aleg scopuri financiare de scurtă durată, astfel, banii acumulați din economiile sale nu vor fi prea mulți. Așadar, este nevoie să treacă la următoarea etapă, scopul financiar de lungă durată, de exemplu: o vacanță cu clasa.

Această acumulare de bani va reprezenta câștigul copilului tău, bani de care nu s-a atins în toată perioada de economisire, ceea ce reprezintă un efort destul de semnificativ pentru el. Odată ce deprinde această regulă, scopurile financiare vor deveni mult mai de realizat.

Învață-l despre crearea unui buget

Tot ceea ce trebuie să faci este să îl înveți cum să realizeze un plan al cheltuielilor. Acesta trebuie făcut cât mai simplu, în așa fel încât să nu simtă că e greu de planificat un buget. Așadar, copilul învață că fiecare scop necesită o anumită sumă și un anumit interval de timp, unele pot fi mai urgente, altele nu.

sursa: psychologies.ro

Învață-l să plătească facturile

Majoritatea copiilor au acum un telefon mobil. Așa că, din bugetul său, îi poți recomanda să își plătească factura lunară. În cazul în care nu este achitat la timp, serviciul de telefonie va fi tăiat și nu va mai putea face nimic cu respectivul telefon. Astfel, data viitoare, va știi că trebuie să plătească la timp pentru a nu se mai repeta aceeași problemă. Apoi, pot fi incluse și ate facturi care țin de casă, însă, părintele trebuie să gestioneze foarte bine situația și să ceară chitanța pentru fiecare factură plătită

Învață-l despre pericolul datoriilor

Această regulă este specifică perioadei de adolescență. Discuțiile despre imprumuturi, carti de credit si alte datorii vor fi foate potrivite. Dacă îți dorești să învețe din propria experiență îi poți oferi un card de credit, limitat, pentru care să plătească. Acest exercițiu este un prilej bun pentru a învăța că plata unei datorii reduce din banii alocați unor lucruri importante și că datoriile pot deveni din ce în ce mai mari.

Învață-l că a câștiga mai mulți bani îl duce mai aproape de scopurile lui

Această etapă poate fi exersată încă de la vârste mai fragede. Dacă lucrează un proiect suplimentar sau ajută în casă, îi poți oferi câțiva banuți în plus. Acest fapt îi poate aduce bonus economiilor și poate ajunge mai ușor la scopul mult dorit. Cu timpul, poate apela la un loc de muncă part-time pentru a-și îndeplini scopuri mai mari.

Învață-l despre reclama și consumatorism

Acest subiect trebuie abordat atât în familie, cât și în învățământ. Reclamele și marketing-ul au un efect asupra modului în care cheltuim banii. Iar asta poate fi baza problemelor noastre financiare, indiferent de vârsta pe care o avem. Așadar, învață copilul care este scopul unei reclame: să cumpărăm respectivele produse și, implicit, să cheltuim bani. Astfel, e nevoie să fim calculați când mergem la cumpărături.

Învață-l despre cumpărarea din reflex

Reflexul de a cumpăra este un alt efect al reclamelor și consumatorismului. Așadar, înainte de a pleca la cumpărături, ajută-l să analizeze care sunt semnalele ce arată un reflex în cumpărăturile sale și apoi să treacă totul pe o listă. Folosind respectiva listă, va reduce nevoia de a consuma precum fac ceilalți din jur său.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol