27 aprilie 2024, 11:14

10 trucuri pentru o relație sănătoasă cu… mâncarea de sărbători

Sărbătorile… acele momente minunate când ne oprim din rutina zilnică, stăm cu cei dragi, iar mesele se umplu de bunătăți, ca prin magie. Dar cum facem față tentațiilor culinare și, mai ales, cum știm când să ne oprim? Anul acesta, propunem o abordare diferită: să ne bucurăm de sărbători fără vinovăție, înlocuind excesele cu alegeri echilibrate, care respectă și ascultă nevoile corpului nostru. Să vedem cum, cu ajutorul celor de la rețeaua medicală Regina Maria:

1. Porții controlate: Când alegem farfurii mai mici, reducem cantitatea de mâncare consumată și, mai ales, conștientizăm cât am mâncat.

2. Mănâncă încet: Creierul tău are nevoie de aproximativ 20 de minute ca să trimită un semnal stomacului că ești sătul. Știai asta? Așteaptă puțin înainte să-ți mai pui o porție.

3. Ceva super gustos, dar si sănătos? Da, există!: Optează pentru iaurt grecesc cu fructe proaspete, deserturi cu ciocolată neagră, cremă de mascarpone cu smochine, baghete de morcov copt și sosuri făcute în casă. Orice alegi ca fel principal, umple jumătate din farfurie cu legume pentru un aport bogat în fibre și nutrienți.

4. Calitate, nu cantitate: Optează pentru alimente cu densitate nutritivă mare. De exemplu, în loc să te îndrepți spre o porție mare de cartofi prăjiți sau snacks-uri procesate, alege o porție mai mică de nuci coapte sau fructe uscate.

5. Hidratare: Bea un pahar de apă înainte de mese pentru a te ajuta să te simți mai sătul.

6. Fără distracții la masă: Evită să mănânci în fața televizorului sau a altor ecrane și concentrează-te pe mâncare și pe conversațiile cu cei dragi. Așa devii mai conștient de ceea ce mănânci și te bucuri de experiența mesei, contribuind la o alimentație echilibrată.

7. Alcool cu moderație: Optează pentru vin roșu sau băuturi cu un conținut scăzut de alcool.

8. Mese regulate: Nu sări peste mese pentru a evita mâncatul excesiv mai târziu.

9. Mișcare: Contrar credinței populare, nu e bine să tragem un pui de somn după masă. Ajută-ți digestia și arde caloriile în mod activ, cu o plimbare, după ce ai mâncat.

10. Ascultă-ți corpul: Optează pentru alimente cu densitate nutritivă mare. De exemplu, în loc să te îndrepți spre o porție mare de cartofi prăjiți sau snacks-uri procesate, alege o porție mai mică de nuci coapte sau fructe uscate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol