24 aprilie 2024, 13:49

17 octombrie 1957 Albert Camus primea Premiul Nobel pentru Literatură

Premiul Nobel pentru Literatură este acordat anual unui autor din orice țară care, cu cuvintele lui Alfred Nobel , a produs „cea mai remarcabilă lucrare într-o tendință idealistică”. „Opera” în acest caz se referă în general la opera autorului ca un tot, nu la o lucrare individuală, deși lucrările individuale sunt uneori citate în decernări. Academia Suedezdeză decide cine, dacă este cazul, primește acest premiu în fiecare an.

În urmă cu 61 de ani renumitul scriitor francez, Albert Camus, primea celebra disticție sub următoarea precizare: „…pentru importanta lui creație care, cu o lucidă stăruință, aruncă o lumină asupra problemelor conștiinței umane din vremea noastră”, aceasta fiind motivația comisiei.

Născut pe 7 noiembrie 1913, în Algeria, Camus a fost perceput caun om al poporului, de origine foarte modestă, lucru care l-adistins de restul intelectualilor francezi.

Albert Camus- Sursă foto:http: africultures.com

În discursul lui cu ocazia primirii premiului Nobel,Camus s-a autodefinit ca artist. „Spunea că vrea să vorbească pentru cei care nu se pot exprima sau care sunt oprimaţi”,mărturiseşte fiica sa, Catherine Camus.

Romanele sale, scurte şi dense, s-au impus în cultura francezăşi universală. Astfel, „Străinul” (1942) a fost best seller, întimp ce „Ciuma” (1947) şi „Căderea” (1956) au intrat în programaliceelor. Exegeții operei camusiene au stabilit că autorul francez poate fi considerat un filozof al absurdului și al revoltei, iar acest fapt se datorează celor două mituri conturate în eseuri: al asumării suferinței (Mitul lui Sisif) și al salvării (Omul revoltat).

Cu banii care i-au revenit odată cu premiul Nobel, Camus şi-acumpărat o casă în Lourmarin en Provence. Pe 3 ianuarie 1960, Camusa plecat spre Paris cu o maşină condusă de prietenul său, MichelGallimard. Soţia şi cei doi copii ai săi au luat trenul din garadin Avignon. Pe 4 ianuarie, la 13.55, maşina s-a izbit deun pom, Albert Camus murind pe loc, în timp ce Gallimard a decedatcâteva zile mai târziu.

După moartea lui Camus, în servieta sa au fost găsite 144 depagini din „Primul om”, romanul pe care i l-a dedicat mamei sale şicare a apărut de-abia în 1994.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol