26 aprilie 2024, 10:37

190 de la nașterea lui Levi Strauss, inventatorul celebrilor „blue jeans”

Levi Strauss (Loeb Strauss) a fost un industriaș american, care s-a făcut cunoscut pentru invenția blugilor ce a marcat moda şi industria textilă. Acesta s-a năcut pe 26 februarie 1829, în Bavaria, Germania. Acolo a trăit o bună perioadă împreună cu cei doi frați mai mari ai săi Jonas şi Louis, care aveau o afacere cu textile numită „J. Strauss Brother & Co”. 

Tânărul Loeb a început să lucreze cu aceştia. În această perioadă, familia a început să-l strige „Levi”, iar în datele recensământului din acel an numele său era ortografiat „Levy’, conform biografiei publicate pe site-ul oficial www.levistrauss.com.

În 1853, Levi Strauss s-a mutat la San Francisco, unde şi-a deschis propria afacere de textile: haine, umbrele, batiste şi materiale textile la metru, pe care le vindea într-o reţea de mici magazine întinse de-a lungul coastei Californiei. Prima adresă oficială a afacerii sale a fost pe strada Sacramento la nr. 90, iar numele firmei era simplu: „Levi Strauss”.

Amplasarea clădirii, foarte aproape de coastă, era favorabilă recepţiei rapide a mărfurilor primite de la fratele său, Jonas, din New York. În 1856, a extins sediul firmei, ocupând şi numerele 63 şi 65 de pe strada Sacramento. Din lipsă de spaţiu, sediul firmei s-a mutat la numerele 315-317 pe aceeaşi stradă, pentru ca, în 1866 să fie stabilit pe Battery Street la numerele 14-16, unde a rămas timp de 40 de ani.

Sursă Foto: levistrauss.com

Astfel, a început istoria pantalonilor pe care astăzi îi ştim sub numele de „blue jeans” sau „jeanşi”. La început, aceştia s-au numit „waist overalls” („salopetă până la brâu”). Este posibil, conform www.levistrauss.com, ca realizarea primelor perechi de blugi să nu fi avut loc într-o fabrică, ci la croitoresele angajate de Strauss care munceau pentru el de acasă, până ca acesta să deschidă fabrica din Market Street.

De-a lungul timpului, Levi Strauss s-a ocupat şi de alte afaceri. A fost membru şi trezorier al San Francisco Board of Trade (comisia de comerţ a oraşului), director al Nevada Bank sau al San Francisco Gas and Electric Company. Cunoscut filantrop, Strauss a finanţat mai multe organizaţii pentru ajutorarea orfanilor şi a evreilor aflaţi în dificultate. De asemenea, a oferit şi numeroase burse pentru studenţi ai University of California, Berkeley.

Istoria blugilor moderni este strâns legată de Levi (Loeb) Strauss. Acesta se implică în afaceri vreme de câţiva ani, iar în timpul goanei după aur decide să plece în vest, la San Francisco. Căutătorii de aur americani aveau nevoie de haine rezistente, iar Levi Strauss devine, în 20 de ani, cel mai serios comerciant care aproviziona cu marfă de bună calitate micile magazine din vest.

Sursă Foto: independent.co.uk

Istoria îmbrăcăminţii se va schimba radical în 1872, când Strauss primeşte o ofertă de la Jacob Davis, un croitor din Reno, Nevada, care îi cere să îmbunătăţească durabilitatea pantalonilor clienţilor săi. Levi se achită de această sarcină, schimbă croiala şi inventează capsele pentru buzunare. Banii încasaţi din vânzări îl propulsează în postura de partener de afaceri. În 1873, noul partener primeşte patent pentru inventarea buzunarelor care se pot închide şi astfel începe istoria pantalonilor indigo aşa cum îi ştim astăzi. Se dă startul confecţionării salopetelor cu talie din denim, îmbrăcăminte foarte potrivită pentru muncitori.

Marca de blue-jeans Levi Strauss devine tot mai cunoscută iar compania se extinde pe zi ce trece, mai ales că, începând cu 1920, blugii cu buzunare devin cei mai folosiţi pantaloni din America. Însă numele de „blue-jeans” nu se impune decât în 1960, iar cei care au contribuit la impunerea ei sunt americanii aflaţi la vârsta adolescenţei.

„Jeans” denumeşte acum în accepţiunea generală pantalonii realizaţi dintr-o ţesătură specifică numită denim. Iar Levi Strauss începe să vândă acest tip de pantaloni peste tot în America. Orice tânăr avea acum posibilitatea să-şi achiziţioneze un produs original Levi’s Jeans. Treptat, apar alte branduri precum Lee Cooper şi Wrangler, fiecare cu particularităţile sale.

Levi Strauss a murit la 26 septembrie 1902 în San Francisco şi a fost înmormântat în cimitirul „Hills of Eternity”, lăsând în urmă o moștenire uriașă, folositoare întregii omeniri.

Sursă Foto: theribofbrown.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol