19 aprilie 2024, 9:52

Număr record de activiști de mediu uciși în 2020

Un număr record de activiști care lucrează pentru protejarea mediului au fost uciși anul trecut: 227 de oameni. Este cel mai mare număr înregistrat pentru al doilea an consecutiv, se arată în raportul Global Witness. Aproape o treime dintre crime au fost legate de exploatarea resurselor: exploatare forestieră, minieră, agroindustrie pe scară largă, baraje hidroelectrice și alte infrastructuri.

De când a fost semnat Acordul de la Paris privind schimbările climatice în 2015, organizația spune că, în medie, patru activiști au fost uciși în fiecare săptămână. Este un „număr șocant”, probabil subestimat din cauza restricțiilor tot mai mari impuse jurnaliștilor și libertăților civice.

În România, șase pădurari au fost uciși în ultimii doi ani. Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis în octombrie 2019, a fost relatat de BBC. Trupul pădurarului a fost descoperit într-o râpă, împușcat și cu numeroase urme de agresiune pe trup. Liviu Pop a răspuns unui pont privind o tăiere ilegală în pădurea pe care o păzea.

Citește detalii la EdițiaVerde.ro

Foto: INSTITUTO SOCIOAMBIENTAL (via BBC)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol