27 aprilie 2024, 2:50

3,3 milioane de refugiați din Ucraina au trecut granița în România – aproximativ 700.000 au fost copii

UN AN. Un an de când Rusia a invadat Ucraina, ucigând, mutilând oameni nevinovați, trimițând în pribegie milioane de suflete și distrugând cât mai mult posibil, în cale.

Copiii din Ucraina au îndurat 365 de zile de violență, traume și pierderi de la începutul războiului în februarie 2022. Milioane de copii au fost nevoiți să își părăsească locuințele.

365 de zile în care copiii au trebuit să se adapteze la o viață în locuri străine, dorindu-și mereu să se întoarcă acasă. Au fost 365 de zile în care copiii au sperat mereu că viața se va „întoarce în curând la normal”.

Cel puțin 350.000 de copii și femei au avut acces la diverse servicii în centrele de sprijin de tip Blue Dot și în cadrul altor inițiative UNICEF.

Se estimează că peste 39.000 de copii din Ucraina se află în România. Peste 8.600 de copii ucraineni își continuă educația formală sau neformală în România, cu sprijinul oferit de UNICEF și parteneri.

Confederația globală CARE a inițiat, încă din primele momente ale escaladării situației din Ucraina, un sprijin umanitar consistent atât în orașele ucrainene afectate cât și în țările cu cele mai ample afluxuri de refugiați, precum Polonia, Georgia, România și Republica Moldova, ajungând la un total de 989.700 de persoane la nivel internațional. În România, una dintre principalele zone de implementare a acțiunilor de suport pentru refugiații ucraineni, CARE a intervenit prin intermediul a doi parteneri pe termen lung – Fundația SERA România și FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil), printr-un proiect numit CARE FOR UKRAINE, care a ajuns la aproape 150.000 de persoane afectate de conflict.

De la escaladarea conflictului din Ucraina, aproape 3,3 milioane de ucraineni au trecut granița în România și aproape 110.000 dintre ei au rămas aici pe termen lung.

Grija tuturor Prietenilor UNICEF a ajutat-o pe Renata să privească înainte, uitând de teamă. I-ai fost și tu alături, așa cum a fost mama ei, și ai ajutat-o să se joace și să învețe, să meargă la școală dimineața: „ca acasă”, cum spune ea.
Apasă pe imaginea de mai jos și privește povestea emoționantă a Renatei din acest an:

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol