26 aprilie 2024, 15:21

45 de ani de la cutremurul din 1977. Tururi ghidate, ”Bucureștii și cutremurele”

La 45 de ani de la tragedia care a răscolit Bucureștiul, un tur special organizat de specialiști în domeniu încearcă să aducă în atenția opiniei publice urmele lăsate in inima Capitalei de cutremurul care a dus la prăbușirea a peste 30 de clădiri.

90% dintre victimele cutremului din 4 martie 1977 au fost în București în principal din cauza prăbușirii parțiale sau totale a 32 de clădiri.

Unde erau acestea? De ce au căzut? Ce am învățat după cutremur? Cât de mare este nivelul actual al riscului seismic și ce se face (sau nu) pentru reducerea acestuia? Sunt câteva întrebări care își vor găsi răspunsul în stradă, grație unui tur ghidat între Piața Universității și Piața Romană, scrie Buletin de București.

Echipa de ghizi este formată specialiști de la Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) și ingineri structuriști:

    • dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător științific în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului
    • drd. Ing. Alexandru Țigănescu, cercetător științific în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) și student doctorand în cadrul Universității Tehnice de Construcții din București (UTCB)
    • Mihai Pavel (pe 4 martie) și Lucian Melinceanu (pe 5 martie), membri ai Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS)
    • Cristi Radu, povestitor urban care explorează, documentează și promovează din 2007 Bucureștiul

Evenimentul are loc pe 4 și 5 martie 2022, între orele 15:00 – 17:30 iar punctul de întâlnire este statuia lui Ion Heliade Rădulescu din Piața Universității.

Turul este gratuit iar înscrierea se face electronic aici sau la adresa de e-mail [email protected], cu subiectul “Tur cutremure”, cu precizarea zilei, a numelui complet și a numărului de telefon mobil.

Seismul din 4 martie 1977 a avut efecte devastatoare în România: aproape 1.600 de persoane au murit, peste 11.000 de oameni au fost răniţi şi în jur de 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Unda de şoc s-a resimţit în aproape toată regiunea balcanică, iar în nord, până în Moscova şi Sankt Petersburg. Cutremurul a produs efecte puternice şi asupra solului, crăpături, fenomene de lichefiere a solului şi alunecări de teren, amintește site-ul stiri.tvr.ro.

Seismul, cu magnitudinea de 7,4, s-a produs la ora 21:22 şi a durat 55 de secunde. Epicentrul cutremurului s-a situat în Munţii Vrancei, cea mai activă zonă seismică din România, la adâncimea de 94 de kilometri, iar unda de şoc s-a resimţit în aproape toată regiunea balcanică, iar în nord, s-a simţit până în Moscova şi Sankt Petersburg.

Pe site-ul stiri.tvr.ro puteți viziona imagini surprinse în acele zile tragice, care fac acum parte din arhiva foto a Televiziunii Române.

Sursa foto: stiri.tvr.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol