26 aprilie 2024, 9:43

49 de ani de la aselenizarea cu echipaj uman. Trei lucruri pe care nu le știai despre prima misiune pe Lună

Primul om care a călcat pe Lună a fost astronautul american Neil Armstrong, un fost pilot militar în vârstă de 39 de ani, comandantul misiunii spaţiale Apollo 11. Modulul spaţial Apollo 11 a fost lansat spre Lună pe 16 iulie, iar după patru zile, cei trei astronauţi aflaţi la bord au ajuns cu bine pe satelitul natural al pământului.

Doar doi din cei trei astronauţi, Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au mers pe suprafaţa lunară, acesta din urmă fiind celebru pentru că a fost primul om care şi-a făcut şi un selfie pe Lună. După 22 de ore, naveta a decolat înapoi spre Terra, unde a ajuns pe 24 iulie 1969.

Neil Armstrong a greșit replica spusă la aterizare

”Un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire” nu este replica exactă pe care Neil Armstrong ar fi trebuit să o recite la aterizare. După cum scriu și cei de la CNET, americanul ar fi trebuit să spună în prima parte ”Un pas mic pentru un om”. Din fericire, eliminarea cuvântului ”un” a dat naștere uneia dintre cele mai memorabile afirmații din istorie.

Neil Armstrong, sursa: collectspace.com

Steagul american probabil a dispărut

Este bine știu faptul că astronauții de pe Apollo 11 au plantat steagul Americii pe suprafața Lunii. Însă, la decolare, Buzz Aldrin a observat că steagul a fost doborât de propulsoarele vehiculului, astfel că sunt șanse mici ca acesta să se mai regăsească pe Lună. Cel mai probabil, steagul american s-a dezintegrat din cauza condițiilor vitrege de pe Lună.

Americanii nu i-au uitat pe cosmonauții sovietici

Din fericire, antipatia guvernului american față de sovietici nu s-a transmis și în rândul astronauților. Odată ajunși pe Lună, Armstrong și Aldrin au lăsat acolo, printre altele, medalioane prin care îi onorau pe Yuri Gagarin, primul om care a ajuns în spațiu, și pe Vladimir Komarov, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Gagarin și primul om care a călătorit în spațiu de două ori. Ambii decedaseră în timp ce se aflau în misiuni.

Iuri Gagarin a murit pe 27 martie 1968, după ce avionul pe care îl pilota s-a prăbușit la 190 de km de Moscova. Nu doar el, ci și instructorul de zbor Vladimir Seryogin și-a pierdut viața în acest incident. Conform Adevărul, Gagarin și Seryogin făceau o serie de teste cu un aparat de zbor MiG-15UTI. Autorităţile ruse au anunțat atunci că avionul s-a prăbușit după ce piloții ar fi încercat să evite un stol de gâște sau un balon meteorologic.

sursa: bbc.co.uk

După o jumătate de secol, misterele ce înconjoară moartea primului om care a zburat în spațiu au fost spulberate de cosmonautul rus Alexei Leonov. Acesta a încercat, timp de 20 de ani, să obțină permisiunea de a divulga exact ce s-a petrecut în acea zi.  Potrivit unui raport declasificat, moartea lui Gagarin a fost provocată de către un alt pilot. Un Su-15 care era programat să zboare la 10.000 de metri în acea zi ar fi încălcat procedura, zburând la 400-500 de metri de sol. Acesta a destabilizat aparatul în care se aflau Gagarin și instructorul. Cei doi nu au mai reușit să-l stabilizeze și s-au prăbușit.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol