20 aprilie 2024, 10:27

5 lucruri mai puțin știute despre marele savant Charles Darwin

Charles Robert Darwin, născut pe 12 februarie 1809 într-o familie înstărită şi influentă, a fost un om de ştiinţă britanic care a pus bazele teoriei evoluţioniste şi teoriei selecţiei naturale. Acțiunile sale au schimbat radical modul în care omenirea s-a raportat la mediul înconjurător. Ulterior, teoriile sale au fost preluate şi valorificate în domenii precum economie, etică sau sociologie.

Ingeniozitatea și spiritul său revoluționar i-au permis tânărului Darwin să expună într-o manieră accesibilă originea speciilor, aducând un plus de valoare domeniului științific. Cu toate acestea, Robert, tatăl geniului, obișnuia să îi aducă permanent reproșuri fiului său deoarece a ales teologia în detrimentul medicinei, considerându-l „ruşinea familiei”.

”Nu îţi pasă de nimic altceva în afara de a trage cu arme, câini şi a prinde şobolani. Te vei face de ruşine, pe tine şi pe întreaga ta familie”, i-ar fi spus Robert fiului său, înainte ca aceste să se îmbarce, în 1831, la bordul navei HMS Beagle pentru a pleca într-o expediție științifică.

Drumul anevoios spre descoperiri mărețe

Într-o epocă în care majoritatea europenilor credeau că lumea a fost făcută de Dumnezeu în şapte zile, Charles Darwin a reușit să depășească barierele impuse de credințele vremii, dând dovadă de spirit inventiv. În cadrul expediției la bordul navei Beagle, care a durat aproximativ cinci ani, Darwin a efectuat mai multe studii și investigații geologice și naturaliste. Minuțios din fire, tânărul expeditor și-a notat toate observațiile și speculațiile teoretice corespunzătoare, urmând ca cercetarea științifică pe care a efectuat-o asupra speciilor de animale și a fosilelor să pună bazele unor cărți, precum „Originea speciilor” sau „Originea omului”.

La întoarcerea în Anglia în 1836, Darwin a propus o teorie a evoluţiei bazată pe principiul selecţiei naturale. Pasionat și dedicat muncii sale, Darwin a lucrat la teoria sa pentru mai bine de 20 de ani. După ce a aflat despre un alt naturalist cu idei similare, Alfred Russel Wallace, cei doi au făcut un anunţ comun în legătură cu rezultatele cercetărilor în 1859. Un an mai târziu, Darwin a publicat „Originea speciilor prin selecţie naturală”, o carte extrem de controversată deoarece insinua că homo sapiens sunt la rândul lor o formă evoluată dintr-un animal.

Viața de familie și influența ei asupra credințelor savantului

Charles s-a căsătorit cu verişoara sa primară, Emma Wedgwood cu care a avut zece copii, însă trei dintre aceștia au murit la o vârstă fragedă. Darwin ar fi făcut o listă de motive pro şi contra căsniciei. Printre lucrurile care îl nemulţumeau se număra faptul că nu ar mai fi avut timp să citească seara, în timp ce compania familiei reprezenta un motiv pro, Darwin concluzionând că lucrurile pozitive le întrec pe cele negative.

Cu toate că a fost o persoană religioasă în tinereţe, lucrurile pe care le-a văzut în expediţia sa au diminuat credinţa în divinitate. Darwin a fost profund dezamăgit de sclavie şi de condiţiile precare în care trăiau oamenii din alte părţi ale lumii. Se crede că omul de ştiinţă a renunţat definitiv la credinţa în Dumnezeu în momentul în care fiica sa, Annie Darwin, s-a îmbolnăvit şi a murit de scarlatină.

Cinci lucruri pe care nu le știai despre marele cercetător

  1. Există cercetători care îl învinovățesc pe Darwin pentru ”greşelile” capitalismului. Cei care au îmbrăţişat teoria evoluţiei şi a selecţiei naturale au transferat principiile sale în economie. Aşa a luat naştere darwininsmul social. Adepţii acestui curent credeau că succesul sau eşecul unei persoane este similar luptei pentru supravieţuire a animalelor. Darwininsmul social descuraja asistenţa din partea guvernelor și activităţile caritabile sau alte activităţi de natură să-i ajute pe cei săraci. Susțineau că specia umană devine mai puternică dacă persoanele inadaptate sunt eliminate.
  2. Darwin s-a remarcat și în domeniul psihologiei. În timpul expediţiei sale, el a făcut o serie de observaţii pertinente legate de modul similar în care oamenii din orice colţ al mapamondului exprimă o serie de emoţii de bază. Aceste constatări au ajutat la dezvoltarea teoriei emoţiilor universale.
  3. În studenţie, Darwin ar fi făcut parte dintr-un club culinar, fiind pasionat de cărnuri ”exotice”. Printre delicatesele preferate de savantul britanic se numărau păsările, în special ulii şi stârcii
  4. Darwin este autorul unui experiment secret de construire a unui ecosistem complet funcţional, pe o insulă vulcanică folosită de Marina Regală Britanică. Omul de ştiinţă a descoperit peticul de pământ în timpul călătoriei sale de la bordul navei HMS Beagle şi a decis să transforme bucata de „cenuşă” într-o oază verde.
  5. O femeie pe numele Elizabeth Hope a răspândit un zvon conform căruia, pe patul de moarte, Darwin s-ar fi întors la creştinism. Familia susţine însă că savantul şi-a apărat teoria până la ultima suflare, conform descopera.ro.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol