28 aprilie 2024, 13:36

5 sfaturi despre cum să alegi vinul perfect

Fie că ești un cunoscător înrăit sau începător pasionat, lumea vinurilor poate părea copleșitoare. Cu atâtea soiuri, regiuni și arome, cum poți alege vinul perfect pentru gusturile tale? Sau pentru un cadou de efect? Iată câteva ponturi.

 

  1. Ia în considerare raportul calitate-preț

Sticlele de vin ieftine sunt adesea ambalate vizibil pentru a atrage atenția, dar este important să nu alegi doar pe baza aspectului. De exemplu, un vin rose foarte ieftin nu are cum să-ți aducă atâta plăcere în ceea ce privește calitatea acestuia. Îți recomandăm, totuși, să alegi cu atenție pe baza recenziilor online sau a sfaturilor de la prieteni și alte surse.

 

  1. Nu uita de etichetă

Atunci când vine vorba de alegerea vinului perfect, este foarte important să citești cu atenție etichetele produselor înainte de a cumpăra. Pe eticheta unui vin roșu, de exemplu, trebuie să fie specificat neapărat anul recoltei și numele producătorului. În plus, sunt necesare și tipul de materii prime și, în cazul cupajelor, proporțiile soiurilor individuale de struguri.

 

  1. Alege recipientul potrivit

O treabă evidentă, poate. Consumul de vin alb, roșu sau rose în recipiente din plastic sau carton nu oferă multe beneficii. Produsele rafinate sunt păstrate întotdeauna în sticle, deoarece acest material păstrează proprietățile vinului până când este consumat. Produsele din recipiente separate pot fi folosite numai pentru marinarea alimentelor. Chiar și modul de sigilare a sticlei contează, el influențează timpul de păstrare a vinului și dacă acesta poate sau nu poate fi maturat prin păstrare.

 

  1. Fii atent la cantitatea de zahăr

Chiar dacă mulți uită de acest detaliu, cantitatea de zahăr are totuși o influență directă asupra gustului și calității vinului. De exemplu, în vinul sec se permite până la 4 grame de zahăr pe litru de lichid. În vinul demisec este permis până la 18 grame, în timp ce în vinul demidulce este permis până la 45 de grame, iar dacă conținutul de zahăr este mare, vinul va deveni, cu siguranță, un desert.

 

  1. Nu te speria dacă vezi pe ambalaj ingredientul ,,dioxid de sulf”

      Nu toți cunosc însă, dar dioxidul de sulf se găsește în aproape fiecare sticlă de vin din lume. Acest lucru se datorează faptului că este un conservant care previne dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, ingredientul care cu siguranță trebuie evitat este acidul salicilic.

 

Trucuri simple despre cum să verifici calitatea vinului!

OK, să zicem că ai cumpărat o sticlă, ai văzut care e temperatura de consum, o desfaci și vrei să o verifici. La ce trebuie să fii atent (în afară, evident, dacă îți place sau nu).

Să presupunem, așadar, că ai cumpărat un vin de calitate, după părerea ta, însă nu ești sigur și ai vrea să-l testezi. Acest lucru se poate face prin două metode, și anume:

 

  1. Testul cu bicarbonat de sodiu. Pentru a face acest test ai nevoie doar de o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu și 50 de mililitri din vinul ales. Vinul de înaltă calitate capătă o nuanță verde care tinde spre albastru, în timp ce vinul artificial își păstrează culoarea originală.
  2. Testul cu apă. În acest caz, ai nevoie de un pahar cu apă și o cantitate mică de vin. Tot ce trebuie să faci e să torni o linguriță de vin într-un pahar cu apă. În cazul în care vinul va forma un strat vizibil deasupra apei, acest lucru înseamnă că produsul este calitativ. Însă, dacă vinul se uniformizează cu apa, atunci acesta este de o calitate slabă.

 

Sursă: La vin cu dor

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol