26 aprilie 2024, 4:32

57 de ani de la moartea controversată a lui Mihail Sadoveanu. Află care este averea pe care prolificul autor a lasa-o în urmă

Astăzi, Mihail Sadoveanu, unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, s-a stins din viață lăsând în urmă o uriașă controversă cu privire la modul în care a murit. 

Cu toate că varianta oficială a morţii lui Sadoveanu este că decesul s-a produs după un infarct suferit acasă, o serie de versiuni circulă cu privire la modul în care a încetat din viaţă. „Dacă este adevărat ceea ce nimeni nu a scris încă negru pe alb, se pare că la 19 octombrie 1961, «excelenţa sa» Mihail Sadoveanu, a fost găsit în comă în compartimentul unui tren care-I transporta spre Iaşi, lovit în cap cu o piatră învelită într-o hârtie care purta însemne masonice, la puţin timp după plecarea garniturii din gară. A decedat aproape imediat, făcând inutil efortul marilor doctori bucureşteni, semn cert că «gâdele» masonic trimis de la Paris îşi îndeplinise misiunea“, arată publicistul Gabi Gomboş, potrivit adevarul.ro.

Sursă foto: adevarul.ro

Sadoveanu a lăsat în urmă o avere imensă

De-a lungul vieţii, Mihail Sadoveanu a reuşit să strângă o avere uriaşă, care în prezent ar valora câteva milioane de euro.
Mulți istorici consideră că celebrul scriitor a fost „un adevărat oportunist”, reuşind astfel să acumuleze o avere colosală, pentru că pur şi simplu ar fi scris după bunul plac al oamenilor politici, obţinând în acest mod tot felul de avantaje. Totuşi, nu doar prin ”linguşiri” a strâns Sadoveanu o avere foarte mare. El preda anual două sau trei cărţi, la care avea vânzări foarte bune.
Averea impresionantă strânsă de Mihail Sadoveanu vine şi din ”spiritul contabilicesc” excelent pe care îl avea. Marele scriitor nu prea purta la el portofel, iar când îl avea la el nu prea se sinchisea să-l scoată din buzunar. Zgârcenia ”Ceahlăului Literaturii României” a fost relevată de scriitorul Păstorel Teodoreanu, la care Sadoveanu avea o datorie. Acesta chiar i-a şi compus următorul catren:

”De ţi-ai face testamentul,

Tu să nu-mi laşi mii de franci!

Naşule, să-mi laşi obrazul,

Ca să-mi fac din el bocanci!”, menționează adevarul.ro. 

Între Naționalism și umanism

Implicarea lui Sadoveanu în politică a fost marcată de schimbări bruște în convingeri, trecând în timpul carierei de politician de la doctrinele de dreapta la cele de stânga de mai multe ori în viață. În strânsă legătură cu opiniile sale tradiționaliste cu privire la literatura de specialitate, dar în contrast cu apartenența sa politică la cabinetul Partidul Conservator și cel Liberal, Sadoveanu s-a alăturat grupurilor naționaliste de diferite doctrine, asociindu-se atât cu Nicolae Iorga în 1906, cât și cu grupul de stânga Poporanist de la Viața Românească. El a încercat să refacă relațiile dintre Iorga și poporaniști, însă fără succes.

Sursă foto: Adevarul.ro

Omagiu adus „Ceahlăului poeziei românești” 

George Călinescu spunea că ,,e un mare povestitor, cu o capacitate de a vorbi autentic, asemănătoare lui Creangă şi lui Caragiale, mai inventiv decît cel dintâi , mai poetic decât cel de al doilea’’.

Mihail Sadoveanu a scris peste 120 de volume, depăşind prin talentul său toate curentele literare cu care a fost contemporan. Sadoveanu este creatorul romanului istoric românesc.

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol