3 mai 2024, 12:51

7 sfaturi pentru depozitarea optimă a mirodeniilor și a ierburilor aromatice

Mirodeniile și ierburile aromatice își păstrează prospețimea pentru perioade de timp diferite, în funcțe de starea acestora: proaspete, uscate sau măcinate. Vă dezvăluim șapte sfaturi simple pentru depozitarea mirodeniilor, pentru a vă bucura din plin de proprietățile lor.

În general, toate condimentele (provenite din rădăcina plantei, din flori, din fructe, semințe sau coajă) și ierburile aromatice (provenite din frunzele ierboase aleplantelor) se depozitează cel mai bine în condiții răcoroase, uscate, întunecate și ermetice.

Depozitarea mirodeniilor și a ierburilor aromatice: 

  1. După ce ați cumpărat mirodenii proaspete, puneți-le într-un recipient sigilat ermetic, pe care să fie scris numele condimentelor și data până când pot fi utilizate. De ce este nevoie să ținem cont de aceste aspecte? În primul rând, pentru că putem uita foarte ușor ce se află în acel recipient. De asemenea, condimentele depozitate în aceste condiții pot fi lăsate la temperatura camerei pentru o perioadă lungă de timp și vă va fi ușor să aveți o evidență asupra lor. Condimentele măcinate pot fi păstrate chiar și 3 ani până să își piardă din proprietăți, în timp ce boabele, cum ar fi coriandrul și piperul, dar și nucșoara și bețisoarele de scorțișoară, se păstrează chiar și până la 5 ani.
  2. Borcanele din sticlă, bine sigilate, sunt perfecte pentru a păstra mirodeniile la întuneric, în dulapuri ferite de căldură – borcanele nu absorb mirosuri, sunt ușor de curățat, și ermetice când sunt închise.
  3. Nu este indicat să păstrați condimentele lângă sau deasupra aragazului, deoarece în timp ce gătiți, aburul va pătrunde în interiorul recipientului, iar condimentele se liesc între ele sau pot chiar mucegăi. Din același motiv, încercați să evitați să vă condimentați mâncarea direct din borcan atunci când gătiți.
  4. După cum am făcut făcut deja aluzie, nu este neapărat necesară depozitarea în frigider a mirodeniilor și ierburilor aromatice, deoarece în majoritatea cazurilor apare mucegaiul. Totuși sunt câteva mirodenii care se păstrează foarte bine în frigider, cum ar fi ghimbirul ambalat în șervețel, citronela și ardeii iuți.
  5. Cumpărați mirodenii în cantități mici, pentru a evita expirarea acestora. și pentru a le folosi în timp util.  Evitați cumpărarea de mirodenii măcinate, pentru că acestea se deteriorează mult mai repede. Mirodeniile ce rezistă cel mai mult în timp sunt: nucșoara, cardamomul, semințele de coriandru, chimenul, cuișoarele și ienibaharul.
  6. Per ansamblu, mirodeniile nu sunt potrivite pentru congelare, întrucât își pierd foarte rapid din proprietăți. Cu toate acestea, mirodeniile pentru sosuri, de exemplu sosurile făcute din ulei, din ceapă și mirodeniile pentru tocăniță pot fi congelate fără nici o problemă, deoarece uleiul protejează și conservă aromele.
  7. Deși ierburile se depozitează foarte bine uscare sau congelate, cel mai bun lucru este să le țineți pe pervaz ca plante în ghiveci (busuiiocul, levănțica, cimbru) sau să le creșteți în grădină, pentru a vă putea bucura de ele proaspete. Plantele se pot păstra astefel cât vrem noi și le putem considera și decorațiuni atractive  și parfumate!

Sursa: blog.liebherr.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol