30 aprilie 2024, 17:44

700.000 de oameni mor anual din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice

Îți mai amintești de câte ori ai luat antibiotic în ultimul an? Ai respectat de fiecare dată, cu strictețe, doza și durata indicată de medic? Sau din momentul în care te-ai simțit mai bine ai lăsat garda jos și nu ai mai fost atent la acest detaliu? Detaliu care ne poate costa sănătatea, iar zilele astea, de Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene, e important să tragem acest semnal de alarmă.
România este lider în UE la consumul de antibiotice, de cele mai multe ori nejustificat, fără recomandarea medicului.
Anul trecut, peste 4,2 milioane de persoane asigurate din România au avut rețetă compensată sau gratuită pentru tratament cu antibiotic în anul 2022. Asta înseamnă că 1 din 4 asigurați au beneficiat de tratament compensat sau gratuit cu antibiotic pentru care CNAS a decontat peste 208 milioane de euro (peste 10% din totalul cheltuielilor cu medicamente compensate și gratuite).
Suplimentar, mai există și cele prescrise și administrate în spitale, dar și antibioticele pe rețetă simplă. Asta înseamnă că dacă mergi la stomatolog, ai o intervenție, ți se prescrie un antibiotic pentru 5/7 zile. Atenție, acestea nu sunt cuprinse în statisticile de la CNAS.
Să mai ținem cont și de faptul că nu toate antibioticele existente în România sunt decontate. Prin urmare, consumul de antibiotice este de fapt mult mai mare.
Problema rezistenței la antimicrobiene este una de amploare atât la nivel global, cât și local, în România. Ne aflăm pe un loc nedorit, trei, la nivel european, în ceea ce privește rezistența antimicrobiană.

Utilizarea antibioticelor a crescut semnificativ în ultimele decenii

Puțini știu că aproximativ 700.000 de oameni mor în fiecare an, la nivel global, din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice.

Acest număr alarmant continuă să crească. Mai mult, utilizarea antibioticelor a crescut semnificativ în ultimele decenii.

Se estimează că între 2000 și 2015, consumul de antibiotice a crescut cu aproximativ 65%, iar această creștere este prezentă în toate regiunile lumii.

Statisticile arată că în 30-50% dintre cazurile medicale utilizarea antibioticelor este incorectă sau inadecvată. Acest lucru include nu doar automedicația, ci și prescripțiile inutile.

Creșterea rezistenței bacteriilor din cauza excesului de antibiotice este una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică la nivel global.

Cele mai recente date arată că în Uniunea Europeană numărul de pacienți infectați cu bacterii rezistente la antibiotic este în creștere.

Ce este rezistența la antibiotice?

Rezistența la antibiotic apare atunci când bacteriile dezvoltă capacitatea de a învinge medicamentele concepute pentru a le distruge.

Prin consumul excesiv și incorect de antibiotice, bacteriile devin mai puternice și pacienții care rareori iau antibiotice pot suferi complicații, dacă se infectează cu bacterii rezistente.

Utilizarea corectă a antibioticelor păstrează eficacitatea medicamentelor actuale și prelungește „durata de viață” a acestora.

Când e nevoie de antibiotice?

”Antibioticele acționează doar împotriva bacteriilor!!! Multe infecții sunt cauzate de virusuri și nu pot fi tratate cu antibiotic (viroze respiratorii, gripă), avertizează dr. Teodora Moisil – medic primar boli infectioase la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara.

Utilizarea excesivă și necorespunzătoare a antibioticelor provoacă reacții adverse, iar pe termen lung le reduce eficacitatea. Introducerea eliberării numai pe bază de rețetă de la medici poate duce la utilizarea atentă și adecvată a antibioticelor.

Prescrierea antibioticului în doza potrivită și în timp adecvat crește eficiența acestuia împotriva bacteriilor.

Antibioticele salvează vieți, este un adevăr incontestabil, dar dacă nu sunt administrate corect, ne pot face mai mult rău. Iar sfatul meu este unul simplu: nu luați antibiotic decât la recomandarea unui medic. Iar acest medic nu trebuie să fie dr. Google!

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) recomandă:

  • Folosirea antibioticelor doar împotriva bacteriilor și doar la recomandarea medicului
  •  Respectarea dozei corecte de antibiotic și perioada de prescriere a acestuia
  •  Evitarea folosirii de antibiotice prescrise pentru o altă persoană
  • Automedicația poate însemna administrarea greșită de antibiotice, folosirea de doze insuficiente și chiar utilizarea acestora când nu este necesar. Toate acestea contribuie la creșterea rezistenței la antibiotice.
  • Igiena mâinilor, dar și vaccinarea duc la mai puține infecții, implicit la un consum mai mic de antibiotice.
  • Antibioticele sunt folosite mult prea des la nivel global, iar utilizarea necorespunzătoare este larg răspândită.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol