20 octombrie 2021, 15:50

8 invenții care au fost create inițial cu alt scop

Unele lucruri au fost descoperite din întâmplare, altele au fost făcute cu un scop anume, dar în timp au ajuns să fie folosite pentru total altceva. Printre acestea găsim o serie de invenții care nu sunt folosite „cum trebuie”, secretele lor fiind dezvăluite într-un top al site-ului Brightside.me.

Suportul de pahar

După cum ne indică numele, pe această bucată de carton punem în mod normal paharul sau cana pentru a proteja masa.

Ei bine, se pare că suportul a fost inventat în secolul al XIX-lea în Germania și era folosit inițial pentru a acoperi paharul cu bere – astfel încât spuma berii să nu dea pe afară.

Ceaiul

Mulți dintre noi nu ne putem imagina o zi fără o ceașcă de ceai, însă cu mult timp în urmă acesta era folosit doar în scop medicinal. De exemplu, în China ceaiul era folosit drept un medicament tonic. Chiar și atunci când a început să fie comercializat în Europa nu a fost băut de plăcere, fiind folosit pentru tratarea bolilor, cum ar fi guta.

Sistemul de citire Braille

Acum mai bine de 200 de ani, Căpitanul Charles Barbier a creat alfabetul de noapte. Acesta era un sistem special pentru armată, care permitea oamenilor să codifice mesajele și să le citească noaptea – fără lumina care să atragă inamicii.

Căpitanul a crezut că acest sistem poate ajuta oamenii fără vedere, Louis Braille – inventatorul sistemului actual – inspirându-se din alfabetul de noapte.

Bomboanele M&M

Surprinzător, bomboanele M&M nu au fost create pentru a fi comercializate, ci pentru militarii americani din cel de-al Doilea Război Mondial. Tabletele de ciocolată se topeau din cauza Soarelui, dar aceste bomboane nu.

Chiar unul dintre motto-urile lor a fost: Se topesc în gură, nu în mână!

Umbrelele

Umbrelele au fost folosite în Europa și China numai pentru a proteja oamenii de razele Soarelui. La mare sau la terase încă le mai putem utiliza cu acest scop, însă umbrela ne este cel mai de folos în timpul ploios.

În anul 1750, Jonas Hanway a fost prima persoană care a deschis umbrela pentru a se proteja de ploaie.

Coniacul

Vinul din regiunea Charente a început să se vândă tot mai puțin după terminarea Războiului de 100 ani. Numai marinarii olandezi care navigau către Europa de Nord cumpărau acest vin, pe care apoi îl vindeau. Dar pentru că vinul nu se menținea îndeajuns de proaspăt în urma călătoriei, cineva a venit cu ideea de a distila vinul – fiind mai ușor și mai iefin de transportat. După păstrarea în butoaie de stejar, vinul distilat avea un gust foarte bun. Așa a apărut coniacul.

Jocurile din computerele Windows

Cine nu s-a jucat vreodată Free Cell, Hearts, Solitaire sau Minesweeper? La început, aceste jocuri aveau ca intenție educarea utilizatorilor computerelor .

La începutul anilor `90, atunci când a apărut Windows 3.0, mulți oameni nu știau să folosească componentele perfierice, astfel că jocul Free Cell a fost creat pentru a-i învăța cum se folosește un mouse, iar Minesweeper pentru a le arăta care este diferența dintre click dreapta și click stânga la mouse.

Capătul albastră a radierei

Cu toate că în zilele noastre toată lumea îți va răspunde că partea albastră de la o radieră poate sterge cerneala, nu pentru acest lucru a fost inventată.

Partea albastră trebuie folosită pentru a șterge desene sau cuvinte scrise mai apăsat – care nu se șterg cu partea cealaltă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.