26 aprilie 2024, 15:55

A venit din Beijing să învețe bucureștenii limba chineză. Tânără profesoară, despre diferențele dintre România și China, pofta de mititei și criza coronavirusului

În timp ce mulți români pleacă în străinătate pentru a profita de oportunități, în România ajung străini care muncesc cu demnitate în țara noastră. Unul dintre ei este Li Yuanyuan, o tânără care a venit să învețe românii limba chineză. Încercând să aflăm cât de dificil este să te adaptezi în România, am vorbit cu profesoara de limba chineză despre diferențele dintre București și Beijing, pofta de mititei și criza coronavirusului.

Sursă foto: Li Yuanyuan

Sursă foto: Li Yuanyuan

Cele mai vechi amintiri cu România

Li Yuanyuan are amintiri cu România încă din copilărie. „Când vine vorba de copilărie, îmi aduc aminte de viața de elev și de prieteni. Am urcat adesea pe munți alături de familie și prieteni. În prima mea scurtă călătorie în România am fost în Bucegi, pentru că sunt o fana a drumețiilor. Copilăria mea in China a fost foarte interesanta. Când eram copil, nu existau smartphone-uri, am avut o legătură mai puternică cu ceilalți în viața reală și încă îmi amintesc cu drag de acele jocuri”, ne relatează domnișoara profesoară.

Sursă foto: Li Yuanyuan

Sursă foto: Li Yuanyuan

Vrea să cunoască cât mai mult

Li Yuanyuan a  aflat despre România de la un prieten român aflat în China. În general, oamenii din China au o părere bună despre țara noastră. Tânăra a manifestat dintotdeauna un interes față de culturile din intreaga lume și cât de diferite sunt față de cea chineză.

„Am un mare interes pentru diferite culturi și vreau să aflu mai multe despre ele. În China, am studiat limba și literatura engleză, cu această ocazie am învățat multe lucruri noi despre culturi diferite de cea chineză. Comparația dintre aceste culturi și cultura chineză mă atrage foarte mult. Slujba mea, profesoară de limba chineză, este interesantă și îmi oferă o ocazie bună pentru a împărtăși cetățenilor români. Pot simți cu adevărat diferența de cultură de când trăiesc aici. Astfel, am aflat și mai multe despre cultura României.”, povestește Li.

Sursă foto: Li Yuanyuan

Sursă foto: Li Yuanyuan

Primele impresii despre România

Li Yuanyuan fost plăcut surpinsă când s-a mutat aici, întrucât românii s-au dovedit a fi prietenoși. Tânăra a avut plăcerea  de a vorbi cu români în limba sa natală. Se observă o prietenie tradițională deschisă între cele două culturi. Lucrând la Universitatea Româno-Americană, profesoara are parte de înțelegere și își poate afirma identitatea chineză. Yuanyuan adaugă faptul că românii au fost bucuroși să o introducă în lumea tradițional-culturală din România.

„Prietenii și colegii mei din România îmi sunt foarte dragi. Sunt bucuroși să-mi prezinte țara lor frumoasă și m-au ajutat foarte mult de când am venit aici. Am participat alături de ei la Zilele Bucureștiului, Târgul de Crăciun etc. Limba este o punte culturala intre cele două țări. Mă simt cu adevărat mândră că pot aduce cultura chineză aici.”, explică tânăra.

Sursă foto: retetepractice.ro

Sursă foto: retetepractice.ro

Grastronomia română, pe gustul profesoarei Li Yuanyuan

În plus, profesoara menționează faptul că, deși adoră capitala, observă niște diferențe la care s-a adaptat mai greu, dar care nu au reprezentat impedimente serioase. ”Prima este mâncarea. Mâncarea din România este diferită de mâncarea chineză în ceea ce privește metodele de preparare și condimentele. Prefer mâncarea picantă, dar iubesc desertul din România. Al doilea este despre plata online, care este foarte populară în China. Sunt obișnuită să plătesc cu mobilul, așa că uit mereu să iau numerar aici. Ultima diferență este că Beijingul este mai mare decât Bucureștiul și are o populație mare, deci este mai aglomerat. Cel mai mult îmi lipsește mâncarea chinezească.”, povestește Li Yuanyuan. Spre bucuria românilor, tânăra spune că s-a adaptat bucătăriei românești, printre felurile ei preferate de mâncare se numără micii și mămăliga.

Sursă foto: Li Yuanyuan

Sursă foto: Li Yuanyuan

Ce putem învăța de la poporul chinez

Pe lângă aspectele menționate anterior, din perspectiva unui străin, România este mai bine organizată în unele domenii față de China, dar cea din urmă are și un număr mai mare de locuitori. Li Yuanyuan explică ce ar putea  învăța românii din dezvoltarea uriașă a Chinei, dar și ce poate învăța China de la România.

Cele două țări au origini culturale diferite, care conturează personalități diferite. În opinia mea, chinezii sunt relativ conservatori, dar și creativi. Consider că România și China au multe de învățat una de la cealaltă. În opinia mea, România se poate concentra mai mult pe dezvoltarea infrastructurii și a căilor ferate de mare viteză. România a făcut o treabă excelentă în educația gratuită și îngrijirea medicala, ceea ce reprezintă o dificultate mare în China din cauza populației numeroase. De asemenea, China lucrează din greu pentru a îmbunătăți educația și îngrijirea medicală, progresul fiind substanțial.”, explică Li Yuanyuan.

Criza coronavirusului a generat spaimă la nivel global, însă Li Yuanyuan este încrezătoare și consideră că atât guvernul, cât și chinezii fac tot ce le stă în putință pentru a gestiona această problemă internațională și pentru a-i pune capăt.

Sursă foto: Arhivă Li Yuanyuan

Legatura dintre România și China

Profesoara crede că românii și chinezii pot realiza un pod cultural între România și China.

„Aș dori să susțin mai multe oportunități de comunicare între România și China. Chinezii care locuiesc în România pot împărtăși cultura chineză; iar atunci când se întorc în China, să poată povesti despre România. De fapt, ceea ce facem este să construim o legatură între România și China, care ajută ambele părți să se cunoască.”, transmite Li Yuanyuan.

Surse cover foto: Arhivă Li Yuanyuan


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol