19 aprilie 2024, 21:05

Accident vascular cerebral în somn. Iată simptomele și ce poți să faci

Tot mai mulți oameni suferă un AVC (accident vascular cerebral) în somn. Cei mai mulți nu știu și nu recunosc simptomele, astfel că se pierde timp foarte prețios care poate afecta creierul în mod ireparabil.

Vorbim de atac cerebral, când un flux sangvin slab către creier duce la moartea celulelor. Există două tipuri principale: cel ischemic, cauzat de lipsa fluxului sangvin și hemoragic, din cauza sângerării.

Repercusiunile unui atac cerebral depind de zona creierului care a fost afectată. 40% dintre cei care supraviețuiesc unui AVC rămân cu sechele pe viață. Fiecare a cincea persoană moare în primele patru săptămâni de după un AVC.

Mișcare, mers pe jos, mersul cu bicicleta

Atacul cerebral este alături de atacul de cord printre cel mai des întâlnite cauze de deces în Europa.

Experții în prevenirea atacului cerebral recomandă minimum 150 de minute de mișcare moderată în fiecare săptămână. Printre variantele avansate sunt mersul pe jos și pe bicicletă.

„Nu există date exacte privind numărul de atacuri cerebrale care au loc în somn. Mulți au impresia că li s-a întâmplat în momentul în care s-au trezit. Plecăm de la premisa că cel puțin 10% sunt cazuri de wake-up-strokes, adică persoanele se trezesc cu simptome de AVC”, susține Wolf-Rudiger Schabitz, purtător de cuvânt al Societății Germane pentru Studierea Cancerului.

Există două tipuri de AVC în somn. Există posibilitatea unui AVC minor cu simptome de scurtă durată, în care persoana afectată nu recunoaște atacul ischiemic tranzitoriu.

„Simptome precum problemele de vedere, senzația de slăbiciune și blocarea simțurilor pot trece neobservate în somn. În cele mai multe cazuri, un AVC minor prevestește unul major, astfel că trebuie tratat ca un semnal de alarmă și acționat medical de îndată.

Inclusiv un AVC minor în somn, neobsevat la timp, poarte duce la repercusiuni grave cu fiecare minut care trece. Într-un minut mor aproape două milioane de celule în creier. Ar fi ideală o intervenție chirurgicală în cel mult 4.5 ore de la declanșarea atacului cerebral. Orice e peste… diminuează considerabil șansele de supraviețuire”, susține expertul în neurologie, citat de t-online.

Se produce mai des dimineața

Statistic vorbind, AVC se produce foarte des dimineața, de cele mai multe ori deja în somn. Asta ne împiedică de multe ori să înțelegem ce ni se întâmplă.

Simptomele clasice sunt paralizia parțială la nivelul corpului, paralizia facială parțială, problemele de vorbire, probleme de găsire a cuvintelor, probleme de înghițire, probleme de vedere, probleme de concentrare, deficiențe locomotorii, probleme de orientare.

„Persoanele care se trezesc cu astfel de simptome sau observă pe cineva cu astfel de simptome, trebuie să se gândească imediat la un AVC și să contacteze imediat 112. Fiecare minut contează”, a încheiat expertul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol