25 aprilie 2024, 21:49

Aceste alimente antiîmbătrânire care chiar reduc ridurile

Îmbătrânirea este inevitabilă. Cu toate acestea, nu vrem ca timpul să-și lase amprenta pe pielea noastră. Pete maronii, riduri, laba gâștii – aceste semne, care vin odată cu vârsta, pot fi contracarate cu anumite alimente și substanțe nutritive.

Riduri, pierderea tonusului pielii: care sunt cauzele?

Îmbătrânirea feței și a pielii răspunde la trei factori principali. În primul rând, cei împotriva cărora putem face puțin: genetică și mecanisme interne. În timp, pielea devine mai subțire și mai uscată din cauza funcției glandulare scăzute. De asemenea, fibrele de colagen (fibre de susținere a pielii) se epuizează. Aceste elemente duc la apariția ridurilor și la pierderea tonusului epidermei. Este posibil să încetinim aceste mecanisme, dar nu să le oprim, potrivit antenasatelor.ro.

Îmbătrânirea pielii: importanța dietei

O dietă dezechilibrată favorizează și apariția ridurilor. Alimentele în exces și produsele grase sau exagerat de dulci pot fi cauza mai multor boli (diabet, obezitate, boli cardiovasculare etc.) care favorizează îmbătrânirea prematură a pielii și a corpului.

De asemenea, este mai bine să evitați alcoolul și să reduceți alimentele prăjite din grăsimi animale sau uleiuri vegetale rafinate.

Prin urmare, este important să aveți o dietă sănătoasă și variată. Alegeți fructe și legume proaspete, precum și leguminoase și cereale integrale. Multe dintre aceste alimente și substanțe nutritive sănătoase sunt deosebit de bune pentru piele. Nu ar trebui să ezitați să pariați pe aceste „ajutoare” anti-îmbătrânire.

Alimente bogate în vitamina C împotriva petelor pe piele

Vitamina C și acțiunea sa antioxidantă joacă un rol esențial în prevenirea apariției ridurilor. Acest element promovează sinteza colagenului care contribuie la tonusul pielii. De asemenea, poate încetini formarea de radicali liberi dăunători care duc la semne de îmbătrânire.

În plus, previne supraproducția de melanină. Această acțiune ajută la prevenirea formării petelor întunecate și a hiper-pigmentării, care apar și cu vârsta.

O meta-analiză din 2019, publicată în The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, a analizat 31 de studii privind rolul vitaminei C în îngrijirea pielii. S-a descoperit că vitamina C a fost eficientă în reducerea hiper-pigmentării cauzate de deteriorarea UV.

Vitamina C de multe ori ne face să ne gândim imediat la lămâie. Cu toate acestea, nu citricele conțin cea mai mare cantitate de vitamina C. Cea mai bună sursă este coacăzul negru cu un conținut de 200 mg. Putem cita aici și: pătrunjel, kiwi, piper, varză, hrean crud sau litchi.

Ceaiul verde, un puternic antioxidant

Frunzele de ceai (Camellia sinensis) conțin polifenoli, compuși care au atât proprietăți antiinflamatorii, cât și antioxidante. Acestea cresc și efectele vitaminei C. În plus, joacă un rol clar în prevenirea ridurilor, roșeață, iritare sau rozacee.

Ceaiul verde conține, de asemenea, antioxidanți puternici, inclusiv catehine (20%), dar și epigalocatechină galat (sau EGCG). Aceste elemente scad acțiunea radicalilor liberi și ajută la vindecarea celulelor deteriorate. De asemenea, vă protejează pielea de îmbătrânirea prematură.

Dacă băutura are multe beneficii pentru sănătate și antiîmbătrânire, nici de ea nu trebuie făcut abuz. Amintiți-vă, conține teină, un stimulent, la fel ca și cofeina.

Morcovi și omega-3 pentru o piele sănătoasă

Morcovii sunt bogați în beta-caroten. Este precursorul vitaminei A. Aceste elemente apără pielea împotriva radicalilor liberi induși de radiațiile solare. De asemenea, ajută la protejarea lipidelor, care se găsesc în membranele celulare.

Puțin mai mult, beta-carotenul dă o strălucire bună! Și un sfat suplimentar pentru a-și amplifica efectul: acest antioxidant este mai bine abordat de corpul nostru atunci când este consumat cu „grăsimea bună”, adică omega-3 sau omega-6.

Puteți obține omega-6 din ulei de floarea soarelui sau de porumb. Omega-3, care protejează și pielea de efectele nocive ale razelor UVB, se găsește în nuci, măsline, rapiță și ulei de soia, precum și în unii pești, precum hering, somon, macrou, sardine etc.

Dacă nu-ți plac morcovii, nu-ți face griji. Vitamina A se găsește în multe alimente. Puteți apela la roșii, mango, pepene galben sau crucifere (varză, conopidă, ridiche …).

Mai multe detalii, AICI

Sursa foto: pixabay.com

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol