7 august 2020, 7:04

Adevărul despre 3 invenții faimoase

În realitate, Thomas Edison nu a inventat becul cu filament, iar Galileo nu a construit telescopul. Aproape fiecare invenție genială a reprezentat încununarea cu succes a muncii câtorva zeci sau sute de oameni, iar de cele mai multe ori istoria menționează doar ultima persoană care și-a adus contribuția, iar aceasta ajunge să culeagă și toți laurii.

Galileo Galilei și telescopul

sursă: bigthink.com

În secolul al XVI-lea o duceau destul de bine cei care știau să stăpânească arta mânuirii sticlei. De altfel, această perioadă a atins apogeul în ceea ce privește tehnicile de producție a sticlei și lentilelor, inventarea telescopului fiind practic inevitabilă. Primul om care a realizat că putem vedea obiectele mai mari dacă aliniem două lentile a fost olandezul Hans Lippershey. Astfel, telescopul era deja o invenție populară în Olanda, când Galileo a auzit de el, acesta aducându-i doar câteva îmbunătățiri.

Thomas Edison și becul cu filament

sursă: businessinsider.com.au

Thomas Edison nu a inventat nici dispozitivul care produce curent electric și nici balonul becului cu filament. Primul inventator al becului incandescent a fost britanicul Humphry Davy când avea vârsta de 78 de ani. O perioadă îndelungată oamenii au încercat să producă filamente din platină, însă, din cauza faptului că acest metal era foarte scump, au căutat alternative. Astfel că în 1850, Joseph Swan a realizat că se pot produce filamente din hârtie carbonizată. Totuși, problema era că becurile cu filament de hârtie carbonizată se stingeau foarte repede. Ulterior Edison a descoperit că bambusul carbonizat are o rezistentă mai mare, iar în 1883 compania condusă de omul de știință a fuzionat cu compania lui Joseph Swan, producând becuri pe scară largă.

Henry Ford și automobilul

sursă: nocarnofun.com

Modelul T Ford care a intrat pe linia de producție în 1908 nu era primul model de automobil creat. O mulțime de oameni au încercat înlocuirea animalelor de tracțiune în transportul public, iar Karl Benz a fost primul care a creat primul automobil cu combustie internă în anii 1880. Henry Ford a revoluționat industria constructoare de mașini, transformând-o din ceva extrem de specializat, într-un proces de asamblare relativ simplu. Fabrica lui Ford producea componentele automobilelor separat, iar o linie de asamblare completa procesul, astfel că mașinile produse de acesta erau mult mai ieftine și se puteau construi mai rapid. Astfel, cu toate că Ford nu a inventat automobilul, lui îi datorăm producția pe scară largă a mașinilor.

 

[Sursă imagine: nocarnofun.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.