CITIRE

Adevărul din spatele companiei. Cine este cu adevă...

Adevărul din spatele companiei. Cine este cu adevărat McDonald?

McDonald’s este, fără îndoială, cel mai renumit lanț de restaurante tip fast-food din lume. Fondatorul brand-ului este Ray Kroc, cel care a înființat o companie care în prezent se mândreşte cu aproximativ 35.000 de locaţii diferite în 118 ţări din întreaga lume, având aproximativ 1.7 milioane de angajaţi care servesc aproximativ 68 de milioane de oameni în fiecare zi. Profitul total din vânzări este de peste 5 miliarde de dolari anual, relatează aziamînvățat.ro. Dar oare ce a fost in spatele acestei afaceri și cine este cu adevărat McDonald?

Zâmbetul pe care îl cunoaște orice copil

Contrar așteptărilor, numele nu provine de la Ronald McDonald, mascota lanțului de restaurante fast-food. De altfel, creatorul lui Ronald McDonald a fost Willard Scott care la acel moment era o personalitate radio ce îl juca pe clown-ul Bozo la Wrk-TV in Washington DC. Se spune că Ronald McDonald este aproape la fel de cunoscut în rândul copiilor ca Moș Crăciun conform unui studiu în care susține că 96% din elevii din SUA îl recunosc pe Ronald. Însă, puțini știu că povestea adevăratului McDonald a început în 1940.

Doi frați cu o idee genială

Născuți în New Hampshirem, frații Richard și Maurice McDonald s-au mutat în California în anii ’20 unde și-au găsit diferite locuri de muncă, făcând parte dintr-o echipă de mutări ale instalaţiilor şi decorurilor unor studiouri de film. Munca celor doi frați în industria restaurantelor a început in anul 1937, atunci când tatăl lor a înființat standul alimentar „Airdome”, unde vindeau hamburgeri si hot dog-uri.

Dupa 3 ani aceștia au deschis propria filială de restaurant drive-in – McDonald’s – având ca meniu principal grătarul. Restaurantul a fost aprovizionat cu echipamente și instrumente speciale și avea ca scop servirea comenzilor cât mai rapid și ieftin posibil. Câțiva ani mai târziu frații aveau deja 21 de francize, inițial francizând doar procesul lor personalizat.

Succesul lor l-a atras pe Ray Kroc care a fondat compania McDonald’s şi a deschis prima sa franciză în Des Plaines. În doar 5 ani McDonald’s avea deja 100 francize în lume.

De la idee la o afacere de miliarde

Ray Kroc s-a născut pe 5 octombrie 1902 și a avut inițial mai multe job-uri  pianist, vânzător de pahare de hârtie, agent de vânzări de mixere multifuncționale.

În 1954, el a primit o comandă, pentru acea perioadă, de opt mixere multifuncţionale de la un restaurant din San Bernardino, California. Aici, Ray Kroc a găsit un restaurant mic, dar de succes, condus de fraţii Dick şi Mac McDonald şi a fost uimit de felul în care acesta funcţiona. Restaurantul avea un meniu limitat la burgeri, cartofi prăjiţi şi băuturi, acest lucru permiţându-le să-şi concentreze mai mult atenţia asupra calităţii produselor servite.

 

Kroc le-a propus fraţilor McDonald să işi extindă afacerea la nivel naţional. În 1955, el a fondat corporaţia McDonald’s, iar după 5 ani a cumpărat drepturi exclusive pentru numele McDonald. Până în 1958, McDonald’s vânduse deja peste 100 de milioane de hamburgeri.

 

Filosofia unică a lui Ray Kroc a fost să construiască un lanţ de restaurante care să fie renumit pentru produsele alimentare de calitate ridicată şi pentru metodele uniforme de preparare a acestora. Şi-a dorit să ofere burgeri, cartofi prăjiţi, chifle şi băuturi care să aibă acelaşi gust şi în Alaska, şi în Alabama.

“Dacă aş fi primit o cărămidă de fiecare dată când am repetat cuvintele: Calitate, Servicii, Curăţenie şi Valoare, cred că acum aş fi putut construi cu ele un pod peste Oceanul Atlantic” – Ray Kroc

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.