2 mai 2024, 19:02

Adicția de social media, o afecțiune despre care aflăm de la Pastila de (dez)informare, de la Digi24

Social media este nelipsită din viața de zi cu zi, atât de mult încât nici nu ne mai dăm seama dacă suntem dependenți sau nu. Fie că citim știrile zilei sau rămânem la curent cu ce se întamplă în cercul de prieteni, rețelele sociale au reușit să ne lipească de ecrane aproape complet.

Această realitate este ilustrată de cel mai recent proces împotriva Meta. Compania condusă de Mark Zuckerberg este acuzată că a implementat anumite tactici pentru a-i face pe tineri să folosească Facebook și Instagram în mod compulsiv.

Plângerea a fost înaintată de un grup de 41 de state din SUA, care au cerut instanței ca Meta să înceteze să mai folosească funcții care manipulează psihologic tinerii. (Meta Accused by States of Using Features to Lure Children to Instagram and Facebook)

Adicția de social media (denumită SMAD de experți) nu este, de fapt, o afecțiune recunoscută oficial. Cu toate acestea, studiile arată că utilizatorii de social media manifestă același tip de comportament ca o persoană care suferă de dependență (Results/Conclusions Conceptualising social media addiction: a longitudinal network analysis of social media addiction symptoms and their relationships with psychological distress in a community sample of adults | BMC Psychiatry). De ce?

Orice acțiune sau substanță care afectează artificial nivelul de dopamină sau sistemul de recompensă al creierului poate dezvolta o dependență.

Social media afectează aceste două elemente printr-o tactică cunoscută sub denumirea de ”intermittent reinforcement” (consolidare intermitentă), care, conform experților, se joacă cu impulsurile și conexiunile noastre neurologice. („David Greenfield, a psychologist and founder of the Center for Internet and Technology Addiction, said the devices lure users with some powerful tactics. One is intermittent reinforcement, which creates the idea that a user could get a reward at any time. But when the reward comes is unpredictable” – Is Social Media Addictive? Here’s What the Science Says. – The New York Times)

Folosirea compulsivă a social media poate fi dezvoltată mai degrabă de cei mici și de adolescenți pentru că regiunea responsabilă pentru recompense din creierul lor nu este la fel de dezvoltată ca cea a adulților, iar acest lucru vine la pachet cu alte efective nocive.

Studiile indică că tinerii care folosesc social media mai mult de trei ore pe zi riscă să sufere de alte probleme de sănătate mintală. Dincolo de depresie și o calitate proastă a somnului, cea mai întâlnită dintre afecțiuni este cea de internalizare a problemelor.

Este nevoie de mai multe studii pentru a stabili exact natura acestei compulsii de a folosi rețelele sociale pentru a putea fi sau nu stabilită ca boală mintală, însă e clar că efectele utilizării prelungite a social media au efecte cât se poate de dăunătoare asupra oamenilor, mai ales în cazul tinerilor. Despre toate acestea ne vorbește ”Pastila de (dez)informare”, de la Digi24, pe care o puteți urmări de joi până luni, la oră de maximă audiență, la Digi 24, dar și pe canalul de YouTube dedicat ”Pastilei de (dez)informare”, precum și aici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol