3 mai 2024, 2:56

Adio, capsule de cafea! Comisia Europeană impune o schimbare majoră

Comisia Europeană pregătește o lovitură pentru consumatorii de cafea la capsule din aluminiu.

Comisia Europeană ar putea interzice cafeaua la capsule din aluminiu, din cauza faptului că acestea generează munţi de gunoaie nedegradabile.

În urma noului regulament impus de Uniunea Europeană, se dorește ca ambalajele să fie biodegradabile sau chiar compostabile.

Cei mai afectaţi de această măsură vor fi germanii, pentru că ei sunt printre cei mai mari consumatori de cafea la capsule.

Capsulele de cafea au devenit tot mai prezente in birouri sau locuințe. Motivele ar fi prețurile scăzute ale espressoarelor care folosesc astfel de capsule și ușurința în utilizare și preparare, scrie BizBrasov.

Poluare

Capsulele de cafea au fost inventate de John Sylvan. Acesta a declarat în mai multe rânduri că regretă că le-a inventat, principalul motiv fiind repercusiunile față de mediul înconjurător.

Capsulele generează cantități uriașe de deșeuri. Cele mai multe nu sunt biodegradabile sau reciclabile, pentru că sunt făcute dintr-un amestec de plastic și aluminiu.

Pentru a înțelege amploarea fenomenului, trebuie să știi că anul trecut s-au vândut aproape 10 miliarde de capsule. Acestea ar putea inconjura globul de 10 ori și jumătate. O capsulă de 9 grame conține 3 grame de plastic și metal și încă 6 grame de cafea măcinată.

De aici rezultă anual peste 30 de mii de tone de plastic și aluminiu. Deși mai nou unele capsule sunt reciclabile, cei mai mulți oameni nu știu acest lucru. Iar dacă ar ști, ar trebui să separe partea de sus fabricată din aluminiu, de partea de jos, fabricată din plastic.

S-a constatat creșterea nivelului de bisfenol (BPA) și a altor substanțe chimice din plastic găsite în apele noastre subterane. Experții avertizează că aceste substanțe chimice pot contribui la probleme de sănătate din ce în ce mai mari la nivel mondial. De aceea, au fost lansate mai multe acțiuni împotriva capsulelor de cafea.

Spre exemplu, Hamburg este primul oraș care a interzis capsulele de cafea. Un alt exemplu ar fi o echipă de artiști care a creat un spot împotriva capsulelor, în care un monstru uriaș terorizează un oraș.

Din cauza poluarii, capsulele ne afecteaza pe toti, nu doar pe cei care le consuma. Pe langa efectele indirecte cauzate de poluare, exista si niste pericole la care ne expunem cand consumam cafeaua preparata la espressoarele cu capsule.

Plasticul

Capsulele de cafea sunt din material plastic, astfel incat toate problemele obisnuite asociate consumului de alimente sau bauturi in recipientele din plastic se aplica. De fapt, sunt intensificate deoarece se utilizeaza lichid fierbinte care permite transferarea mai multor substante chimice din plastic in cafea.

Substantele chimice din plastic, cum ar fi bisfenol (BPA), BPF, BPS si ftalatii, sunt cunoscute ca pot contribui la dezechilibrul hormonal, cresterea greutatii si problemele de fertilitate.

Aluminiul

Partea superioara a acestor capsule de cafea este, de obicei, fabricata din aluminiu. Expunerea la aluminiu este legata de Alzheimer, depresie, anxietate, autism și chiar boli autoimune.

Pe langa ambalaj, capsulele mai pot contine si aditivi sau potentiatori de aroma, care sa compenseze faptul ca acea cafea este rasnita cu mult timp inainte de a fi preparata.

Costul piperat

Dacă poluarea și sănătatea n-au fost suficiente motive împotriva capsulelor, un altul ar fi prețul. Ținând cont că sunt doar șase grame de cafea într-o capsulă, un kilogram de cafea este suficient pentru a produce peste 160 de capsule.

Și în acest rationament plecăm de la ideea că în aceste capsule există doar cafea. Prețul unei capsule depășește un leu, iar unele dintre ele ajung chiar la 2 lei. După un calcul simplu, rezultă un preț extrem de mare pentru un kilogram de cafea.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol