18 ianuarie 2022, 1:12

Adolf Hitler are certificat verde! Cum a reușit un hacker să dea peste cap sistemul în trei țări UE

În urma unei anchete jurnalistice, Ministerul Sănătăţii din Ţările de Jos investighează modul în care un hacker a reuşit să creeze un certificat verde cu un cod QR valid pe numele lui Adolf Hitler. Certificatul a fost pus în vânzare pe un site.

dedicat achiziţionării acestor documente digitale care permit accesul persoanelor vaccinate anticoronavirus în diverse spaţii publice, relatează EFE.

Ancheta ministerială se concentrează în prezent pe stabilirea modului în care s-a generat un cod QR valid şi asupra măsurilor care trebuie luate pentru a combate acest tip de fraudă.

Codul QR al lui Adolf Hitler este perfect valid, pe el fiind menționată chiar o data de naștere, 1 ianuarie 1900.

Codul cu numele lui Adolf Hitler a fost distribuit de un hacker pe un site pentru a demonstra că poate crea un cod QR pe numele oricărei persoane şi valid în toate ţările Uniunii Europene.

RTL a luat legătura cu vânzătorul care a asigurat postul de televiziune că poate crea un certificat verde pe orice nume şi dată a naşterii contra sumei de 300 de euro, o activitate comercială ilegală şi pasibilă de pedeapsă în Ţările de Jos.

În plus, hackerul a susţinut că poate obţine coduri QR doar din Polonia şi Franţa.

Aici vorbim deja de două scenarii. Unul  că un angajat din sectorul sanitar al uneia dintre cele două ţări menţionate este cel care creează aceste certificate verzi. Al doilea, mult mai grav, că parolele secrete ale codurilor QR franceze şi poloneze au fost furate.

Dacă aşa stau lucrurile, toate certificatele verzi provenite din cele două ţări vor trebui emise din nou.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.