14 septembrie 2024, 1:32

Aeronautic Show, spectacol deasupra Lacului Morii

Sâmbătă, 16 septembrie, a avut loc în București la Lacul Morii unul dintre ultimele evenimente aviatice ale acestui an, numit Aeronautic Show.

Sursă imagine: Arhivă Edițiadedimineață.ro

Aflat la a treisprezecea ediție, evenimentul îmbină elemente de acrobație aeriană cu show-ul nautic al ambarcațiunilor de salvare. Dat fiind expunerea mediatică din ce în ce mai amplă a acestor evenimente, bucureștenii au venit în număr mare, cu prieteni, copii sau patrupedele, să vadă surprizele pregătite de organizatori.

Sursă imagine: Arhivă Edițiadedimineață.ro

Între orele 11:00 și 14:30, șalupe, ski-jet-uri, elicoptere militare și SMURD, avioane militare, parașutiști și momentele acrobatice au încântat publicul care de cele mai multe ori aclama și aplauda cu admirație.

Momentele în care elicopterele treceau pe deasupra oamenilor cred că au fost cele mai așteptate, dat fiind că răcoreau cu elicile lor imense în această zi caniculară de septembrie.

Evenimentul a început în forță cu un moment acrobatic al Iacărilor Acrobați, echipă formată din Dan Ștefănescu, Dan Conderman și Ioan Postolache.

Sursă imagine: Arhivă Edițiadedimineață.ro

Spectacolul s-a continuat cu un zbor al unui avion biplan, pilotul Sorin Bochiș manevrându-l cu mare dibăcie, iar mai apoi a fost prezentat un exercițiu demonstrativ al Jandarmeriei Române, desant și recuperare din apă. Show-ul s-a continuat cu un zbor solo al lui Dan Ștefănescu (Iacării Acrobați) și în paralel, pe apă o prezentare a ambarcațiunilor cu vele.

Probabil unul dintre cele mai interesante momente a fost cel demonstrativ al elicopterului SMURD, care a arătat tuturor spectatorilor posibilitățile de zbor cu acesta și manevrele dificile pe care le poate face cu ajutorul unui pilot experimentat.

Un alt moment spectaculos a fost cel de prezentare a hidroavionului american LA-4-200, Sorin Bochiș la manșă. Acest tip de avion, după cum indică și numele este unul specializat pe aterizare și decolare pe apă, iar apropierea de apă poate fi una foarte mică.

Sursă imagine: Arhivă Edițiadedimineață.ro

Unul dintre invitații acestui show a fost Jurgis Kairys, unul dintre cei mai cunoscuți piloți acrobați din lume. Lituanianul, în vârstă de 65 ani este de asemenea și inginer de aeronave, iar avionul pe care l-a pilotat și de data aceasta, Suhoi 31 (Su-31) este chiar modificat pe alocuri de el. Aparatul de zbor este unul dintre cele mai cunoscute avioane de acrobație din lume și poate ajunge la o viteză maximă 450 km/h, iar greutatea acestuia este una chiar mică, de 700 kg. Kairys a mâzgălit cerul și ne-a încântat cu manevrele spectaculoase pe care le face.

Sursă imagine: Arhivă Edițiadedimineață.ro

Dat fiind că acest eveniment nu este ca celelalte, precum BIAS sau oricare altul ce are loc într-un aeroport sau aerodrom, avioanele au părut foarte mari, iar cel mai uluitor a fost momentul când C-27-J Spartan, un avion de mari dimensiuni, folosit pentru transport militar, a zburat pe deasupra blocurilor din zona Crângași. Din Spartan s-au lansat parașutiști la Forțelor Terestre care arătau ca niște pălării de ciuperci, exact ca imaginile cu parașutiștii debarcați în Normandia în cel de-al Doilea Război Mondial.

Sursă imagine: Arhivă Edițiadedimineață.ro

Penultimul act al show-ului de la Lacul Morii a fost cel al elicopterului militar Puma Naval, prezentând un exercițiu de aplicație al Forțelor Navale, de recuperare, militarii fiind aduși în siguranță în mijlocul publicului.

Sursă imagine: Arhivă Edițiadedimineață.ro

Spectacolul s-a încheiat așa cum a început, cu acrobațiile celor de la Iacării Acrobați, însă de data aceasta însoțiți de Jurkis Kairys, sub numele de Air Bandits (Bandiții Cerului). Cei patru au prezentat un exercițiu acrobatic complex, plin de mâzgălituri pe cer, desenând chiar semnul de la Ying și Yang. Într-o sincronizare perfectă, cei patru „bandiți” au făcut multe manevre periculoase, dar interesante, iar sutele de spectatori au apreciat fiecare moment.



Notice: Undefined offset: 1 in /usr/www/users/editiy/editiadedimineata/wp-content/themes/editiaDD/functions.php on line 460

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol