26 aprilie 2024, 12:43

Află care sunt concluziile unui nou studiu ADN despre persoanele cu păr roșcat

Din totalul populației lumii persoanele cu părul roșcat ocupă doar unu circa doi la sută, iar până de curând cercetătorii considerau că o singură genă favorizează părul roșcat, numărul mic la nivel mondial reprzentând un mister.

Ce s-a schimbat între timp? Ei bine, un studiu recent realizat de către cercetătorii Universității Edinburgh arată că în realitate este vorba despre mai multe gene atunci când vine vorba despre culoarea roșcată a părului.

În realizarea acestui studiu au fost utilizate informatiile genetice provenite de la UK Biobank și vorbim despre 350.000 de persoane. Cercetătorii au comparat ADN provenit de la persoane roșcate cu ADN provenit de la persoane blonde, brunete sau șatene. Astfel, observând existența a opt gene diferite între bruneți și roșcați (până acum se credea că numai gena denumită MC1R dă nuanța roșcată a părului).

Concluzia acestora este de-a dreptul surprinzătoare întrucât studiul dovedește că nu orice om care moștenește de la părinți două versiuni ale genei MC1R ar urma să aibă automat părul roșcat conform celor de la yoda.ro.

Pentru un păr roșcat practic este nevoie de implicarea cât mai multor gene care pot activa sau nu gena MC1R. Din acest motiv oamenii roșcați sunt atât de rari, pentru că de fapt este nevoie de o combinație foarte complexă.
Conform sursei citate anterior studiul a fost publicat și în revista Nature Communications și este până în prezent cel mai mare studiu genetic despre culoarea părului.

Trebuie să menționăm și faptul că dacă pentru a obține culoarea roșcată avem nevoie de combinația a opt gene atunci când vine vorba despre părul blond sau brunet numărul acestora ajunge la circa 200.

Sursă foto: Epochtimes-romania.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol