28 aprilie 2024, 3:12

Agenția Spațială Europeană a lansat cu succes prima sa misiune de căutare de viață pe Jupiter

Agenția Spațială Europeană (ESA) a lansat cu succes racheta Ariane 5, care va pune sonda JUICE pe lungul drum către trei dintre „lunile” înghețate ale lui Jupiter. Misiunea se va încheia în 2035. Sonda va încerca să afle dacă trei corpuri cerești din sistemul lui Jupiter pot să aibă medii ce ar putea găzdui viață.

JUICE era programată să decoleze inițial joi la ora 15:15 (ora României), la bordul rachetei Ariane 5, din portul spațial european din Kourou, Guyana Franceză. Misiunea a fost însă amânată cu 24 de ore din cauza unui risc crescut de formare de fulgere.

Vremea poate cauza adesea întârzieri și amânări în lansarea misiunilor spațiale, notează CNN. Astfel, trebuie îndeplinite criterii meteo specifice pentru ca rachetele să poată decola în siguranță.

Telescopul spațial James Webb, lansat tot cu Ariane 5 din aceeași locație în decembrie 2021, s-a confruntat cu întârzieri similare din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Odată lansată, nava spațială se va separa de Ariane 5 după 28 de minute. În următoarele 17 zile, Juice își va implementa rețelele solare, antenele și alte instrumente, urmate de trei luni de testare și pregătire a instrumentelor.

Unele componente ale misiunii au fost testate în România și românii au contribuit și la realizarea unor camere de testare. Lucrul la misiunea de 1,6 miliarde euro a început în 2012.

Este prima misiune lansată către Jupiter după misiunea americană Juno, în 2011. Sonda JUICE este una dintre cele mai sofisticate construite vreodată, având și panouri solare de 85 mp, de mărirea unui teren de baschet.

Aceste panouri vor alimenta cu energia sonda, într-un mediu în care lumina Soarelui este de 25 de ori mai slabă decât pe Terra.

Călătoria în spațiu a lui Jupiter Icy Moons Explorer va dura opt ani și se concentrează pe cercetarea a trei dintre sateliții naturali ai planetei Jupiter, Ganymede, Callisto și Europa.

Potrivit Agenției Spațiale Europene, nava este echipată cu instrumente de teledetecție, geofizice și in situ, care o vor ajuta să descopere „habitate potențiale pentru viața din trecut sau prezent”.

Sursa foto: ESA – M. Pédoussaut


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol