12 ianuarie 2023, 2:34

După 28 de ani, în Alabama, elevii pot practica din nou yoga

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat un proiect de lege care va ridica o interdicție care dura de peste un sfert de secol. Yoga a fost interzisă de Consiliul de Educație din Alabama în 1993, după opoziția grupurilor conservatoare despre rădăcinile hinduse ale aceste practici. Pe fondul rapoartelor despre rasism și violență împotriva americanilor asiatici și a altor minorități, măsura este un pas pozitiv. Cu toate acestea, proiectul de lege interzice cântarea frazelor sanscrite, cum ar fi salutarea „namaste”, care înseamnă „mă închin față de tine”.

Inițiatorul legii, Jeremy Gray (D-Opelika), a recunoscut că nu anulează toate părțile interdicției și a spus că nu există un proiect de lege perfect. Pentru a ajunge la compromis, Gray a trebuit mai întâi să schimbe părerile în Camera Reprezentanților cu majoritate republicană.

Da pentru deținuți, nu pentru elevi

Când a introdus măsura în 2019, Gray a spus că mulți alți parlamentari nu au înțeles-o. Proiectul de lege a fost un finalist pentru „Premiul Shroud”, un superlativ dat în fiecare sesiune legislativă proiectului celui mai sortit eșecului. Gray a dezvoltat apoi o campanie de educație, cu doctori și yoghini care au discutat cu parlamentarii. El a primit sprijin bipartizan până în 2020, dar pandemia de coronavirus a blocat legislația.

Yoga este din ce în ce mai răspândită în SUA. Peste 14% dintre adulții americani au practicat yoga în 2017, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care include yoga în activitățile recomandate școlilor. Gray, care a început să practice yoga la facultate ca jucător de fotbal, la sfârșitul antrenamentelor sale, a spus că yoga este peste tot în statul Alabama; există chiar și un program de yoga disponibil pentru deținuți.

El nu și-a dat seama că nu era permisă în școli până când a vizitat o clasă pentru a vorbi despre politică și legiferare și le-a spus elevilor că meditează pentru a se ajuta să se concentreze. Studenții și cadrele didactice din clasă au părut istânjeniți la această mențiune, a spus el, iar profesorii i-au spus mai târziu că au fost autorizați să predea un curs, dar nu li s-a permis, deoarece un grup de părinți s-a plâns.

Foto: Dylan Gillis on Unsplash

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol