4 mai 2024, 11:26

Albania a fost atacată cibernetic. Acum angajează o firmă din SUA

Guvernul albanez a declarat că a semnat un memorandum de înțelegere cu Jones International Group, cu sediul în SUA, care se așteaptă să ofere consiliere cu privire la măsurile de securitate cibernetică, după ce țara a suferit o scurgere uriașă de date la sfârșitul lunii decembrie.

Jones International Group, care oferă servicii și produse de securitate cibernetică, energie, telecomunicații și consultanță politică, este condusă de James Logan Jones, fost general al Marinei SUA și fost consilier pentru securitate națională a SUA. Jones a fost, de asemenea, comandantul suprem aliat al SUA în Europa.

Atac după atac

Ministrul Infrastructurii și Energiei, Belinda Balluku, s-a întâlnit luni cu Jones și a spus că „și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu guvernul albanez pentru protecția cibernetică, fiind una dintre companiile cu cea mai mare experiență din SUA și Europa”.

Compania americană, care, conform datelor oficiale, a fost înființată în iulie 2020, plănuiește o strategie de instalare a sistemelor de protecție multistrat pentru a preveni atacurile cibernetice într-o țară în care oamenii pot găsi online peste 90% dintre serviciile administrației publice.

La o conferință NATO privind provocările de securitate cu care se confruntă tehnologia în urmă cu doi ani, la Tirana, Jones a avertizat Albania să fie vigilentă cu privire la oferta Chinei de a furniza tehnologie 5G.

După uriașa scurgere de date din decembrie, procuratura din Tirana a început să verifice o listă care conținea datele personale a sute de mii de cetățeni albanezi, care a circulat pe WhatsApp. Patru persoane sunt investigate pentru scurgere. S-a susținut că datele conțineau salariile lunare, funcțiile de muncă, numele angajatorilor și numerele de identitate a aproximativ 630.000 de cetățeni, atât din sectorul public, cât și din cel privat.

În aprilie 2021, cu câteva zile înainte de alegerile din țară, o bază de date cu informații private despre aproximativ 910.000 de alegători din Tirana a fost divulgată presei. S-a susținut că baza de date aparținea Partidului Socialist de guvernământ și a fost preluată de la instituțiile statului și utilizată în scopuri electorale. Partidul Socialist a negat faptele, insistând că informațiile au fost adunate în sondaje din ușă în ușă; cazul se află în continuare la procuratură.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol