20 aprilie 2024, 17:50

Alcoolismul – boala românilor. Cine va reuși să o trateze?

Alcoolismul este una dintre cele mai întâlnite probleme în România, schimbând atât viața celor care se confruntă cu această dependență, cât și pe cea din jurul persoanelor alcoolice.

Statistica ne arată o realitate tristă: România ocupă locul cinci în lume la consumul excesiv de alcool pe cap de locuitor. Cele mai mari probleme le găsim în mediul rural, unde sunt cei mai săraci români, deci se bea mult și prost. În plus, într-un clasament european ne situăm pe primul loc în clasamentul femeilor ucise în urma consumului de alcool și pe locul trei la bărbați.

Ce se întâmplă atunci când devii un consumator regulat?

O cercetare a lui Sorin Rădulescu și a Cristinei Dâmboean pentru Revistadesociologie.ro ne arată că un consum de alcool în mod excesiv are efecte grave, eliminându-le pe cele pozitive, mai exact contribuția pe care o are alcoolul la sociabilitatea umană şi la strângerea legăturilor sociale dintre membrii unei anumite societăţi.

Alcoolul determină numeroase dificultăţi în procesul de gândire sau vorbire, în coordonarea mişcărilor şi păstrarea echilibrului. Este evident, în acest sens, că alcoolul are un efect toxic asupra organismului. Specialiştii disting două tipuri de intoxicaţie cu alcool (atunci când nivelul de alcool produce modificări comportamentale): intoxicaţie uşoară – în cazul în care persoana este relaxată, vorbăreaţă, euforică şi dezinhibată – şi intoxicaţia severă – care produce agresivitate, iritabilitate, dispoziţii schimbătoare, alterarea judecăţii, degradarea funcţionării sociale şi a capacităţii de muncă, vorbire neclară, lipsă de coordonare (mers instabil), nistagmus (mişcări rapide, orizontale sau verticale) sau tulburarea memoriei. În unele cazuri, intoxicaţia severă poate determina evaziune, lentoare psiho-motorie, black-out-uri (amnezii de scurtă durată) putând conduce chiar la comă şi deces.

Pe termen lung, alcoolul provoacă malnutriţie şi lipsa de vitamina B, împreună cu o serie de boli grave ale ficatului, inimii sau creierului. Dependența este de două tipuri: psihologică și fizică. Persoanele care suferă de dependență psihologică nu pot activa fără să consume alcool şi suferă senzaţii pronunţate de disconfort şi anxietate dacă, în anumite condiţii, este privat de băuturi. Din punct de vedere fizic, un om este dependent dacă odată cu întreruperea consumului de alcool suferă de sevraj.

Viața personală este afectată într-un totul, alcoolicii confruntându-se, în general, cu serioase probleme, cum ar fi divorţul, şomajul, riscul de a fi arestat, riscul de a produce şi a suferi accidente.

Problema est-europeană

Țările central-estice şi est europene, cu o apartenenţă relativ recentă la UE, înregistrează rate ale consumului de alcool superioare mediei UE, cu nivele înalte ale consumului de alcool neînregistrat. Prin alcool neînregistrat înțelegem cel produs în gospodării, obținut și comercializat în fara regimului guvernamental de control, reprezentând aproximativ 17% din consumul total.

Băuturile spirtoase ocupă o pondere importantă în cadrul tipului de alcool consumat, în timp ce preferinţele pentru vin sau bere diferă în proporţii semnificative, informează Institutul Național de Sănătate Publică.

Alcoolul contrafăcut – situația României

Una dintre cele mai grave probleme este autenticitatea alcoolului pe care oamenii îl consumă. Studiile arată că alcoolul contrafăcut conduce atât la grăbirea și instalarea alcoolismului, cât și la o mai mare afectare a organelor.

În acest moment, nouă litri din zece, adică nouă sticle din zece, sunt băuturi contrafacute. Practic, peste 90% din băuturile spirtoase din România consumate de către români sunt contrafacute.

Aceste băuturi au conținut extrem de mare de metanol, alcool superior. Sunt alcoolii răi din aceste băuturi, care creează nu numai grăbirea alcoolismului, adică instalării alcoolismului la consumator, cât și afectează extrem de grav sistemul nervos, creierul, ficatul, pancreasul, stomacul.

(…) La băuturi curate, o vodka curată, un vin curat, alcoolismul se instalează  mai greu, poate într-un an-doi. La băuturi contrafăcute, din cauza metanolului care efectiv bulversează sistemul nervos, îl face praf, și din cauza celorlalți alcooli răi din conținutul băuturilor, practic avem de-a face cu un fenomen extrem de violent și îngrijorator. Într-o lună, două devii dependent. Să știți că cine spune în termeni populari «ți-ai băut mințile» să știți că asa este. Ți-ai băut mințile dacă bei băuturi din astea, ți-ai băut mințile, fiindcă la un moment dat nu mai judeci. La un moment dat nu mai ești în stare nici să-ți ții echilibrul, nici să raționezi și atunci intervine și violența, fiindcă o să vedeți 70-80% din datele pe care le avem despre violență se petrec în mediul rural și se petrec datorită consumului acestor tipuri de băuturi”, a declarat Romulus Dascălu – președintele Organizației Patronale a Industriei Alcoolului și Băuturilor Alcoolice Garantin România, citat de Stirileprotv.ro.

De asemenea, atunci când este analizată situația României, Organizația Mondială a Sănătății nu pune la socoteală și piața neagră, cea cu băuturi neînregistrate.

Este o piață nemaiîntâlnită în cele 28 de state europene, nu o să găsiți nici în Bulgaria ceea ce se întamplă în România. Sunt tot felul de țuici, cazane, cazanele, instalații câtă frunză și iarbă în România. Este sport național. Noi am numărat circa 300 de mii de cazane mici, mijlocii și mari. Le-am numărat la nivelul localității și după aceea ne-am oprit că tot mai erau”, a completat Dascălu pentru sursa menționată.

Creșterea accizei la alcool a înrăutățit situația celor care sunt consumatori și suferă de această boală. Dat fiind că prețul la băuturi crește, oamenii se vor îndrepta spre cele contrafăcute. De exemplu, în anul 2003 Imprimeria statului a tipărit aproape o jumătate de miliard de timbre pentru băuturi alcoolice, iar în 2015 s-au imprimat sub 70 milioane. Cu toate acestea, numărul românilor care suferă de alcoolism este în creștere.

Despre mecanismele de combatere a alcoolismului înființate prin lege (dar care nu sunt respectate), despre campaniile sociale și asociațiile care luptă pentru a ajuta persoanele alcoolice veți putea citi zilele următoare, tot aici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol