7 iunie 2022, 16:22

Alcoolul sintetic va elimina pericolele consumului abuziv? Oamenii de știință sunt precauți

Peste 200 de afecțiuni medicale — de la cancer la demență și ciroză — sunt legate de alcool; acesta contribuie la trei milioane de decese la nivel global în fiecare an, multe prin accidente auto și sinucideri. Numai în SUA, peste 14 milioane de oameni se luptă cu tulburarea de consum abuziv.  Ce s-ar întâmpla însă dacă ai putea obține efectul unei băuturi bune fără efectele secundare? Este vorba despre magia extractelor de plante. Unele companii susțin că, după o băutură botanică, te vei simți mai sociabil și mai relaxat, fără să te îmbeți, eliminând mahmureala (și deciziile proaste) care uneori urmează după o noapte de băutură.

Molecula euforică

Compania GABA Labs din Marea Britanie a lansat primul său produs de tip „alcool botanic activ” numit Sentia. Este o licoare din extracte de plante, care pot imita efectele alcoolului și care este menită să-ți ofere senzația de a fi băut un pahar sau două de vin. Dar fondatorii vor să meargă și mai departe: au creat o moleculă de alcool sintetic (care încă nu este de vânzare), despre care spun că poate fi folosită pentru a crea senzația de alcool în orice băutură de pe piață.

Sunt însă lucruri care sună prea bine pentru a fi adevărate, spune dr. Anna Lembke, director medical în domeniul medicinei dependenței la Stanford University School of Medicine și autoarea cărții „Dopamine Nation”:

„Întotdeauna există promisiunea unei noi molecule care va face exact ceea ce a făcut vechea moleculă, dar care nu va avea efectele nocive. Heroina, de exemplu, a fost menită să fie o formă mai sigură de morfină. Țigările electronice au fost prezentate ca o modalitate mai puțin periculoasă de a fuma. Niciunul nu a funcționat conform planului”.

Este posibil să se creeze un produs care să imite alcoolul fără a crea dependență? Ar putea alcoolul fals să-i facă pe oamenii care se luptă deja cu tulburarea consumului abuziv de alcool să recidiveze?

Plantele din paharul de băutură

Sentia nu este singurul produs de acest gen de pe piață. Kin Euphorics, Ghia și Psychedelic Water sunt trei dintre firmele care vând băuturi fără alcool, din compuși vegetali, pentru a crea o senzație de relaxare. Vânzările de băuturi spirtoase fără alcool în SUA au crescut cu aproape 300% din 2016 până în 2020, potrivit firmei de cercetare în industria băuturilor IWSR .

Fără studii clinice pentru molecula sintetică și studii limitate asupra produsului Sentia, sunt limitate promisiunile pe care le pot face companiile cu privire la efectele produselor lor. Conceptul de alcool sintetic are potențial, dar publicul trebuie să fie precaut cu noile produse care promit tot binele față de un viciu, fără efecte secundare negative. Nu există cercetări științifice și date care să valideze aceste proiecte de pionierat.

Pot exista și consecințe neintenționate de luat în considerare. De exemplu, ce se întâmplă dacă cineva combină alcoolul fals cu alcool real sau cu medicamente eliberate pe bază de rețetă? În plus, o singură băutură alcoolică poate crește riscul accidentelor de mașină și al altor accidente, așa că orice substanță care modifică starea mintală a cuiva trebuie examinată cu atenție.  Orice produs care promite recompense neurologice ar putea să devină obișnuit. Nu există nicio modalitate de a obține un efect euforic sau un efect de relaxare și de a nu avea un fel de fenomen de recul.

La fel ca alcoolul sintetic, țigările electronice au fost inventate pentru a păstra părțile bune ale unui obicei periculos – ritualul, senzația de a trage din țigară, nicotina – eliminând în același timp multe dintre componentele dăunătoare. De asemenea, ca alcoolul sintetic, mulți experți s-au îngrijorat că nu există cercetări adecvate care să le demonstreze beneficiile și să excludă efectele negative ale țigărilor electronice.

Sursa: TIME
Foto: Sentia


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol