28 aprilie 2024, 17:54

Aleksei Navalnîi, cunoscutul oponent al lui Vladimir Putin, a fost declarat mort. Anunțul vine de la autoritățile penitenciare ruse

Serviciul penitenciar rus a raportat că criticul și oponentul lui Putin, Aleksei Navalnîi, a murit, relatează Sky News.

La rândul său, BBC transmite că cel mai important lider al opoziției din Rusia din ultimul deceniu, Aleksei Navalnîi, a murit în închisoarea din interiorul Cercului Arctic, anunță agențiile de presă ruse, citând serviciul penitenciar.

Considerat drept cel mai vehement critic al președintelui Vladimir Putin, Navalnîi ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru infracțiuni considerate în general motivate politic.

El a fost mutat într-o colonie penală din Arctica, considerată una dintre cele mai dure închisori, la sfârșitul anului trecut.

Cauzele decesului lui Navalnîi sunt în curs de determinare, anunță Serviciul Federal Penitenciar pentru Okrugul Autonom Yamal-Nenets, potrivit TASS.

„La 6 februarie 2024, în colonia penitenciară nr. 3, deținutul Navalnîi A.A. nu s-a simțit bine după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Lucrătorii medicali din instituție au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul deținutului. Cauzele decesului sunt în curs de stabilire”, se arată într-un mesaj de pe site-ul Serviciului Federal Penitenciar.

Vladimir Putin a fost informat de moartea lui Alexei Navalnîi, iar Kremlinul nu are informații suplimentare despre cauza decesului, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt la președinției ruse, citat de Reuters.

Cine a fost Navalnîi

Alexei Navalnîi a fost inamicul nr.1 al președintelui Vladimir Putin pe scena politică din Rusia.

Ascensiunea sa spectaculoasă în politica rusă a început în 2008, cu un blog în care scria despre corupția din cadrul marilor corporații din Rusia controlate de stat. Una dintre tacticile sale a fost aceea de-a deveni acționar minoritar la marile companii petroliere și de-a pune întrebări incomode despre găurile din finanțele statului.

Când a fost închis pentru scurt timp în iulie 2013 pentru deturnare de fonduri în orașul Kirov, sentința de 5 ani primită a fost considerată pe scară largă drept o răzbunare politică.

Total neașteptat, i s-a permis să iasă din închisoare pentru a-și face campanie în alegerile pentru primăria Moscovei din 2013, scrutin în care a ieșit pe locul al doilea, cu 27% din voturi, după aliatul lui Putin, Serghei Sobianin. O performanță răsunătoare, deoarece nu a avut acces la televiziunea de stat, bazându-se doar pe internet.

De asemenea, din postura unuia dintre cei mai eficienți opozanți ai regimului Putin, Alexei Navalnîi a supraviețuit otrăvirii cu un agent neurotoxic. Chiar dacă nu a reușit să-l înfrângă pe liderul de la Kremlin la urnele de vot, vocea sa influentă în societatea rusă a fost constant o amenințare pentru Vladimir Putin.

Investigațiile grupului său au scos la iveală corupția de la aproape toate nivelurile statului rus, vizându-l frecvent pe însuși președintele Putin, iar încarcerarea l-a transformat într-un deținut politic cunoscut pe întreaga planetă.

„Cel-Care-Nu-Trebuie-Numit”

Navalnîi, ale cărui ONG-uri au fost interzise, fiind considerate „extremiste” în Rusia, a fost aproape de moarte în august 2020, când a fost atacat cu substanța neurotoxică Noviciok în Siberia.

Dar echipa sa l-a transportat cu avionul la Berlin și astfel a reușit să supraviețuiască, recuperându-se pe parcursul a câteva luni. Revenind la Moscova pe 17 ianuarie 2021, pentru a-l sfida pe Putin, acesta  a ajuns imediat în spatele gratiilor.

Susținătorii săi au organizat proteste în masă în întreaga Rusie, iar poliția a răspuns în forță, reținând mii de persoane pentru participarea la mitingurile neautorizate.

Deși lui și echipei sale anticorupție li s-a interzis să candideze la alegerile parlamentare, au reușit totuși să înfurie Kremlinul cu o aplicație de „vot inteligent” care încuraja alegătorii să susțină candidații care aveau șanse de-a învinge partidul Rusia Unită al lui Putin.

După ce Navalnîi a fost condamnat la închisoare în februarie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că acesta trebuia eliberat imediat din cauza riscului pentru viața sa, însă Rusia a respins decizia.

El a intrat în greva foamei, protestând împotriva faptului că autoritățile de la colonia penală din Vladimir, la 100 km est de Moscova, au refuzat să-i ofere un tratament adecvat pentru problemele sale de sănătate.

Într-o decizie controversată, organizația Amnesty International i-a revocat statutul de „prizonier de conștiință” în februarie, înainte de a recunoaște că a fost supusă unei „campanii orchestrate” pentru a-l „scoate de pe listă”, revenind apoi asupra decizie sale.

Guvernul rus a continuat să-l pedepsească pe Navalnîi. În iunie 2022, aliații săi au tras un semnal de alarmă după ce au descoperit că acesta nu se mai afla în închisoarea în care își ispășea pedeapsa. Autoritățile penitenciare federale au recunoscut ulterior că îl mutaseră într-o colonie penală cu o reputație dură, închisoarea IK-6, la peste 249 km est de Moscova, unde fusese plasat în mod repetat în izolare.

Cea mai recentă sentință, pronunțată de judecători în august 2023 și care i-a prelungit pedeapsa cu închisoarea la 19 ani, avea să-l mute într-o colonie penală de maximă securitate, rezervată de obicei celor mai periculoși infractori din Rusia.

Tratamentul dur care i-a fost aplicat a fost o dovadă a faptului că cercul puterii de la Kremlin se temea de influența pe care o dobândiseră campaniile anticorupție ale lui Navalnîi, declara anul trecut pentru BBC profesoara Nina Hrușciova, strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hrușciov și expertă în afaceri internaționale.

„Putin nici măcar nu-i menționează numele, nimeni de la Kremlin nu poate să-i menționeze numele”, a spus ea, făcând o comparație cu personajul fictiv al lui Harry Potter, Voldemort, care este, de asemenea, numit „Cel-Care-Nu-Trebuie-Numit”.

„Navalnîi este o amenințare la adresa puterii personale a lui Putin, a reputației personale a lui Putin. Putin nu prea își tratează dușmanii cu indulgență, iar Navalnîi, din nefericire, a primit «permis» de dușman personal al lui Putin.”

De ce se afla Navalnî în închisoare?

La 2 februarie 2021, un tribunal din Moscova l-a încarcerat pe Alexei Navalnîi pentru încălcarea termenilor unei sentințe cu suspendare din 2014 pentru fraudă.

Cazul împotriva sa s-a bazat pe faptul că acesta nu s-a prezentat în mod regulat la poliție pe parcursul anului 2020. Echipa sa de avocați a declarat că acest lucru este absurd, deoarece autoritățile știau foarte bine că el primea tratament de urgență la Berlin pentru atacul cu Noviciok. El a reamintit instanței că a fost în comă în timpul unei părți din acea perioadă.

Alexei Navalnîi a susținut că, între ianuarie și august 2020, înainte de otrăvire, s-a prezentat la poliție de două ori pe lună, respingând cazul de fraudă ca fiind fabricat cu scopul de a-l reduce la tăcere.

Cazul se referă la presupuse deturnări de fonduri de la o filială rusă a firmei franceze de cosmetice Yves Rocher și de la o firmă de cherestea, Kirovles. Fratele său, Oleg, a fost închis pentru trei ani și jumătate, iar Alexei a primit aceeași pedeapsă, dar cu suspendare.

Însăși acea condamnare pentru fraudă din 2014 a fost taxată în 2016 de CEDO, care a constatat că drepturile lui Navalnîi fuseseră încălcate și ordonase Rusiei să le plătească despăgubiri lui și lui Oleg. Dar, ulterior, Curtea Supremă a Rusiei a menținut condamnarea.

După condamnare, el a fost încarcerat la colonia penală Vladimir, la aproximativ 100 km est de Moscova.

În martie 2022, pedeapsa sa a fost majorată cu 9 ani, după ce a fost găsit vinovat de noi acuzații de deturnare de fonduri și sfidare a instanței. El a fost mutat apoi într-o nouă colonie penală la Melehovo, la aproximativ 250 km est de Moscova.

Iar în august 2023 a primit o pedeapsă suplimentară de 19 ani după ce a fost acuzat de formarea și finanțarea unor organizații și activități extremiste. Înainte de proces, el a declarat că va fi supus unei sentințe în stil „stalinist”, menită să sperie alți opozanți ai lui Putin, dar i-a îndemnat pe ruși să reziste „răufăcătorilor și hoților de la Kremlin”.

Otrăvirea cu Noviciok

În august 2020, Alexei Navalnîi s-a prăbușit în timpul unui zbor deasupra Siberiei și a fost transportat de urgență la spitalul din Omsk. Această aterizare de urgență i-a salvat, de fapt, viața. O organizație caritabilă cu sediul în Germania i-a convins pe oficialii ruși să permită ca acesta să fie transportat la Berlin pentru tratament.

În luna septembrie a aceluiași an, guvernul german dezvăluia că testele efectuate de armată găsiseră „dovezi fără echivoc ale existenței unui agent chimic de război din grupul Noviciok”. Kremlinul a negat orice implicare.

Ulterior, UE a impus sancțiuni împotriva a șase înalți oficiali ruși și a unui centru rus de cercetare a armelor chimice, acuzându-i de implicare directă în otrăvire.

O investigație ulterioară de presă coordonată de Bellingcat a scos la iveală dovezi că otrăvirea opozantului fusese planificată și pusă în practică de serviciul de informații al Rusiei, FSB.

Noviciok a fost arma chimică care aproape i-a ucis pe fostul spion rus Serghei Skripal și pe fiica sa Iulia în Salisbury, Marea Britanie, în martie 2018.

Vladimir Putin a recunoscut că statul îl supraveghea pe Navalnîi, precizând însă că era ceva justificat, deoarece spionii americani îl ajutau pe opozant.

Pe durata carierei sale, Alexei Navalnîi a fost atacat de două ori și cu vopsea verde antiseptică, cunoscută sub numele de zelyonka, suferind arsuri chimice la un ochi.

„Navalnîi a fost în cele din urmă ucis astăzi de Putin”, a postat pe rețelele de socializare jurnalistul de investigație Christo Grozev de la Bellingcat. Grozev a lucrat cu Navalnîi la investigațiile care au scos la iveală agenții statului responsabili de otrăvirea sa din 2020.

Reacția soției lui Navalnîi

Soția lui Aleksei Navalnîi, Iulia, tocmai a luat cuvântul la Conferința de Securitate de la Munchen.

Vladimir Putin este „personal responsabil pentru toate lucrurile oribile pe care le fac țării mele”, a spus ea, citată de Sky News.

„Nu știu dacă să cred sau nu aceste vești teribile pe care le primim doar din surse guvernamentale rusești”, a spus soția opozantului rus.

„De mulți ani nu putem avea încredere în Putin și în guvernul Putin. Ei mint întotdeauna. Dar dacă este adevărat, vreau ca Putin și toți cei din jurul lui să știe că vor fi trași la răspundere pentru tot ceea ce au făcut țării noastre, familiei mele. Iar această zi va veni foarte curând.

Vreau să fac apel la comunitatea internațională și la toți oamenii să se unească și să învingă acest rău”, a afirmat Navalnaia.

Iulia Navalnaia a declarat că a mers la conferință pentru că așa ar fi făcut soțul ei, notează The Washington Post.

Navalnaia a fost ovaționată în picioare.

Televiziunea rusă de stat a amânat mai mult de o oră anunțarea morții lui Navalnîi

În timp ce vestea morții anunțate a lui Aleksei Navalnîi inunda canalele rusești de Telegram, televiziunea de stat rusă a păstrat o liniște stranie timp de peste o oră. Apoi, un prezentator de la Canalul 1 din Rusia a întrerupt buletinul de știri pentru a da citire declarațiilor Serviciului Federal Penitenciar și altor declarații oficiale care anunțau moartea lui Navalnîi și o anchetă în curs, constată The Washington Post.

Prezentatoarea televiziunii ruse de stat Olga Skabayeva a remarcat pe canalul său de Telegram că mass-media străine s-au grăbit să anunțe moartea liderului opoziției. „Ucraina și Zelenski sunt deja uitați”, a scris ea.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol