20 octombrie 2021, 16:17

Un hot-dog îți scurtează viața cu 36 de minute; cu o porție de nuci, trăiești mai mult cu 26 de minute

Consumul unui hot-dog te poate costa 36 de minute de viață sănătoasă, în timp ce o porție de nuci ar putea să te ajute să câștigi 26 de minute de viață, potrivit unui studiu al Universității din Michigan.

Studiul a evaluat mai mult de 5.800 de produse alimentare, clasificându-le după povara nutrițională pentru oameni și impactul lor asupra mediului. S-a constatat că înlocuirea a 10% din aportul caloric zilnic de carne de vită și carne procesată cu un amestec de fructe, legume, nuci, leguminoase și fructe de mare ar putea reduce amprenta de carbon din dietă cu o treime și ar permite oamenilor să câștige 48 de minute de viață sănătoasă pe zi.

Nucile au un nivel ridicat de polifenoli antioxidanți, dublu față de cantitatea existentă în toate celelalte tipuri de fructe cu coajă lemnoasă, fapt ce ajută organismul uman în lupta împotriva radicalilor liberi ce dăunează celulelor și cauzează boli. Nucile, dar și migdalele, alunele, fisticul, alunele și nucile caju sunt bogate în acizi grași nesaturați, vitamine și proteine.

Lucrarea se bazează pe un indice nutrițional din epidemiologie, Health Nutritional Index, care calculează sarcina netă benefică sau dăunătoare pentru sănătate. Cercetătorii au folosit 15 factori de risc alimentari. Alimentele cu scoruri pozitive adaugă minute de viață, în timp ce alimentele cu scoruri negative sunt asociate cu rezultate dăunătoare pentru sănătatea umană.

Specialiștii sugerează:

  • Scăderea alimentelor cu cele mai negative efecte asupra sănătății și mediului, inclusiv carne procesată, carne de vită, creveți, urmată de porc, miel și legume cultivate în seră.
  • Creșterea celor mai benefice alimente nutriționale, inclusiv fructe și legume cultivate în câmp, leguminoase, nuci și fructe de mare, cu impact redus asupra mediului.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.