28 aprilie 2024, 12:30

Alimentele care conţin ingrediente provenite din insecte vor putea fi comercializate în magazine. În ce condiții

Alimentele care conţin ingrediente provenite din insecte vor putea fi comercializate în magazine. Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul legislativ care urmează să fie transmis preşedintelui pentru promulgare. Actul normativ va intra în vigoare după 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Produsele alimentare noi pot conține vierme galben de făină, uscat, congelat sau sub formă de pudră în funcție de forma utilizată, larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă, pulbere parțial degresată de greieri de casă sau lăcustă călătoare congelată, uscată, pudră sau întreagă.

Toate produsele care conțin specii de insecte autorizate trebuie să fie amplasate pe rafturi separate și marcate corespunzător.

Etichetele sau ambalajele trebuie să conțină informații privind riscul de reacții alergice. Textul trebuie să fie realizat în mod vizibil și lizibil.

Legea interzice utilizarea făinii de insecte în preparatele tradiționale, conform unui amendament adus de PSD:

  • „Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate”.

În denumirea produselor alimentare se utilizează denumirile legale sau denumirile curente, descriptive care conţin în mod obligatoriu una dintre sintagmele „cu…”, „din…”, urmată de denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de proporţia procentajului acestuia în produsul finit, prevede un alt amendament.

Etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi, respectiv larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de făină) sub formă congelată, de pastă, uscată şi de pulbere şi/sau pulbere parţial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) şi/sau Locusta migratoria (lăcustă călătoare) sub formă congelată, uscată/pudră, întreagă şi/sau vierme galben de făină (larva de Tenebrio molitor) sub formă congelată, uscată şi de pudră trebuie să conţină o menţiune din care să reiasă că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee şi la produse derivate din acestea, precum şi la acarieni. Această menţiune trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor, potrivit proiectului.

De asemenea, produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi provenite din spaţiul Uniunii Europene vor fi expuse în suprafeţele de vânzare clasice directe într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produsele alimentare consacrate care nu sunt/nu conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi.

Dacă produsele alimentare finite/mâncărurile furnizate de unităţile de restauraţie colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiaşi unităţi, aceste informaţii sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri, mai prevede proiectul.

Nerespectarea măsurilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

Actul normativ a trecut cu 170 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi 41 de abţineri, scrie Agerpres. Proiectul a primit anterior rapoarte de adoptare de la deputaţii din Comisia pentru industrii şi servicii şi din Comisia pentru agricultură.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui act normativ, astfel că acesta merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol