28 aprilie 2024, 0:44

Alternativă la antibiotice: prohiberina

Celulele albe sunt soldați importanți în sistemul imunitar, dar numărul lor poate fi afectat de afecțiunile de sănătate sau de tratamente agresive precum chimioterapia. Oamenii de știință de la Universitatea Yale au descoperit o moleculă, A485, care poate fi administrată pentru a crește rapid numărul celulelor albe în sânge, fapt care ajută la combaterea infecțiilor fără antibiotice, notează newatlas.com.

Neutrofilele sunt un tip de globule albe care sunt printre primele care răspund la amenințări străine la dreasa organismului precum bacteriile, virușii sau ciupercile. Din păcate, nivelurile lor pot scădea în cazul unei afecțiuni numite neutropenie, care poate fi rezultatul anumitor afecțiuni genetice sau un efect secundar al unui tratament precum chimioterapia. În ambele cazuri, numărul scăzut de neutrofile poate duce la infecții grave și există puține opțiuni pentru a le stimula.

În acdrul unui nou studiu, oamenii de știință de la Yale au identificat o moleculă care poate ajuta în această situație. Cunoscută oficial ca A485 și pe care cercetătorii au propus să fie prezentată ca „prohiberină”, molecula blochează anumite proteine care reglează limitările genetice, declanșând producția de neutrofile și a altor globule albe din măduva osoasă.

În testele efectuate la șoareci, s-a descoperit că A485 funcționează rapid și doar temporar, numărul de celule albe din sânge scăzând la nivelul normal într-un interval de timp de până la 12 ore. Ar putea părea un dezavantaj, dar este de fapt un lucru bun, potrivit echipei de cercetători.

În prezent, principalul tratament pentru numărul scăzut de celule albe din sânge este G-CSF, adică factorul de stimulare a coloniilor de granulocite, care este produs de organism și poate fi administrat ca medicament”, a spus Nikolai Jaschke, autorul principal al studiului. „Dar are un efect de lungă durată, care poate fi dăunător în anumite circumstanțe, fapt ce limitează utilizarea sa clinică mai largă. A485 este la fel de puternic ca G-CSF, dar mai puțin persistent.”

Apoi, echipa a testat dacă această creștere a celulelor albe din sânge ar putea fi utilă pentru eliminarea unei infecțiii. Ei au administrat chimioterapie șoarecilor pentru a le deteriora măduva osoasă, ceea ce le-ar reduce în mod normal răspunsul imunitar la o infecție. Apoi, au infectat animalele cu bacteria listeria și au administrat A485.

Desigur, cei care au primit molecula au reușit să elimine infecțiile mai eficient și au avut o rată de supraviețuire mai mare decât grupul de control.

Rezultatele sugerează că molecule precum A485 ar putea reduce dependența noastră de antibiotice. „Când pacienții dezvoltă un număr scăzut de celule albe din sânge după chimioterapie, o afecțiune numită febră neutropenică, antibioticele sunt singura terapie aprobată”, a spus Jaschke. „A485 ar putea fi o altă opțiune.”

Mai este încă multă muncă de făcut, totuși. Modul exact în care funcționează A485 rămâne de descoperit, spune echipa, și trebuie testat pe alte infecții mai frecvente.

Cercetarea a fost publicată în revista Immunity.

Sursa: Universitatea Yale

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol