14 iunie 2024, 3:30

ANPC: din 15 martie, meniurile restaurantelor trebuie să conţină toate ingredientele folosite

Din 15 martie meniurile cantinelor, restaurantelor şi unităţilor fast-food trebuie să conţină toate ingredientele folosite, spune preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.
„Legat de ordinul cu ce informaţii trebuie să pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţia publică, fie că vorbim de cantine, restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast food.
Am emis un ordin în sensul în care consider şi acum necesar ca ciorba de perişoare să ne fie comunicată cu toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe…
De asemenea trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici azi servesc produse similar ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de grăsime de palmier în locul smântânii sau a unor produse similae cu brânza, ca aspect şi ca textură.
Mă gândesc că dacă metabolic Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul carpato-danubiano-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, spune Horia Constantinescu.

Unităţile de alimentaţie publică vor fi obligate să indice şi număul de E-uri.

„E o practică comercială înşelătoare. În baza ordinului emis de mine vor rebui să scrie în meiu cremă vegetală, să ne explice din ce este alcătuită, pentru a putea lua decizia în cunoştinţă de cauză.

Din studierea unora dintre meniurile restaurantelor celebre de fast-food o să constataţi numărul de E-uri din produs şi avem de aflat că un gyros avea până la 27 de E-uri. (…) Ciorbă sau tocăniţă care are tot felul de aditivi sau potenţiatori de gusturi, ca să ştii că la momenul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare din timpul vieţii”, adaugă preşedintele ANPC.

De asemenea, el a precizat că unde nu este posibil din cauza conţinutului mare, trebuie să apară ingredientele principale, fără descrierea fiecăruia dintre ingredient.

„Cu rezerva că acest lucru trebuie transmis printr-un cod QR, care să facă trimitere către o variantă online complex şi completă. De asemenea, trebuie să fie prezente variante tipărite pentru cei care nu au posibilitarea identificării conţinutului cu un aparat care să înţeleagă codul QR. (…)

Am fost în dezbatere publică. A fost emis deja şi publicat în Monitorul Oficial. Trebuia să intre în vigoaee pe 21 sau 20 decembrie. S-a hotărât intrarea în vigoare pe 15 marie, Ziua consumatorrului la nivel Mondial”, încheie Constantinescu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol