6 mai 2024, 4:22

Ansamblul Penitenciarului Pitești, clasat ca monument istoric

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a semnat ordinul de clasare ca monument istoric ansamblului Penitenciarului Pitești, fosta închisoare a deținuților politici.

Astfel, penitenciarul este inclus în lista monumentelor istorice și i se conferă regimul de monument istoric de grupa A.

Închisoarea de la Pitești, scrie Raluca Turcan pe Facebook, este o amintire dureroasă, dar și o mărturie a forței spiritului uman de a rezista și de a se opune opresiunii.

Ea a adăugat că povestea închisorii de la Pitești și a experimentului Pitești ajută la cinstirea victimelor și a curajului celor care au luptat împotriva nedreptăților regimului comunist.

Experți și specialiști atestați de către Ministerul Culturii au întocmit studiul istorico-arhitectural care a stat la baza deciziei de clasare ca monument istoric a Penitenciarului Pitești care va fi supus Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Aceștia au luat în calcul importanța și încărcătura istorică deosebită a unuia dintre cele mai întunecate locuri aparținând memoriei comunismului în România.

„Închisoarea de la Pitești este o amintire dureroasă, dar și o mărturie a forței spiritului uman de a rezista și de a se opune opresiunii. Clasarea Penitenciarului Pitești este un moment deosebit de important în încercarea de a conștientiza și recupera istoria recentă a României. Povestea închisorii de la Pitești și a Experimentului Pitești ajută la cinstirea victimelor și a curajului celor care au luptat împotriva nedreptăților regimului comunist. De asemenea, recunoașterea Închisorii drept monument istoric îi reconfirmă poziția ca simbol al luptei împotriva opresiunii comuniste în România și simbol al protejării valorilor democratice”, a declarat Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Penitenciarul de la Piteşti este cunoscut pentru faptul că, între anii 1949-1951, aici s-a desfăşurat Fenomenul Piteşti sau Experimentul Piteşti, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist.

Experimentul Pitești a fost oprit în septembrie 1951 imediat după înlăturarea de la fruntea Partidului Comunist Român a comuniștilor extremiști.

Clădirea a funcționat ca penitenciar mixt – deţinuţi politic şi de drept comun (femei şi bărbaţi) până în 1977, când penitenciarul a fost dezafectat.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol