28 aprilie 2024, 3:07

Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR

Încă o etichetă pentru produsele româneşti. DOR, adică De Origine România. Asta prevede o lege prin care se doreşte promovarea alimentelor autohtone. Eticheta însă nu e obligatorie, o pune cine vrea, iar pentru asta producătorii trebuie să depună un dosar la Ministerul Agriculturii.

”DOR” înseamnă ”De Origine România”. Eticheta îi ajută pe români să distingă mai ușor produsele fabricate exclusiv la noi în țară.

Pentru ca un produs să primescă eticheta DOR trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. În primul rând, materia primă trebuie să aibă origine românescă.

Mai exact, în cazul mezelurilor, carnea să provină de la animale care au fost crescute în ţară. În plus, procesarea trebuie să fie făcută tot pe teritoriul României.

Chiar şi un cozonac poate avea lipită eticheta DOR. Dar doar dacă făina din care este confecționat provine de la cereale cultivate în România, iar laptele și ouăle sunt provenite de la animale crescute local.

Chiar și nucile trebuie să aibă origine românească. Ingrediente precum stafidele, zahărul sau esențele, dacă nu sunt autohtone, nu pot reprezenta mai mult de 25% din totalul ingredientelor.

Primele produse cu eticheta DOR ar trebui să apară la începutul anului următor. Până atunci, producătorii trebuie să depună dosarul la Ministerul Agriculturii pentru a obține certificatul în acest sens.

„E vorba de o schemă voluntară. Ajută la promovarea produselor româneşti la raft”, a declarat Aurel Simion, secretar de stat Ministerul Agriculturii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol