20 aprilie 2024, 10:54

Din lipsă de fonduri, ARAS închide serviciile de prevenire HIV/SIDA pentru persoanele vulnerabile din București

Din cauza lipsei de fonduri, echipa mobilă ARAS, care a oferit timp de peste 20 de ani servicii de prevenire persoanelor cu vulnerabilitate crescută, nu mai intervine pe străzile Bucureștiului de la finele lunii decembrie 2020.

La centrul de asistență comunitară ARAS Titan (deschis în 2008 pentru a oferi servicii de reducere a riscurilor) nu mai există, de o săptămână, seringi de 1 ml (pe care persoanele care consumă droguri prin injectare nu le găsesc nici în farmacii). Prin urmare, consumatorii de droguri injectabile din București refolosesc seringile deja utilizate sau le folosesc în comun cu alți consumatori. Rezultatul este că infecția cu HIV și hepatitele virale se răspândesc deja, lovind din nou această categorie de persoane deja vulnerabile și, de aici, comunitatea în ansamblu.

Cum s-a ajuns în acest punct

Autoritățile naționale (Ministerul Sănătății, Agenția Națională Antidrog) au contat mereu pe sprijinul finanțărilor externe contractate direct de organizațiile neguvernamentale. Aceste finanțări au încetat în 2020. Statul nu are prevăzute sume pentru sprijinirea activităților de reducere a riscurilor de infectare cu HIV/hepatita B și C pentru persoanele din grupurile-cheie (consumatori de droguri, lucrători sexuali). Planul operațional HIV/SIDA realizat în cadrul unui proiect cu finanțare prin Fondul Global pentru SIDA, Tuberculoză și Malarie este încă neasumat și nesemnat de către autoritățile naționale, din 2017.

În prezent, când fondurile structurale europene sunt disponibile pentru autoritățile naționale din domeniul sănătății și domeniul social, ele nu sunt alocate și pentru nevoile medicale și sociale ale acestor persoane vulnerabile și defavorizate. Programele POCU sunt exclusiv pentru persoanele care dețin carte de identitate, iar unele numai pentru cele care au asigurare de sănătate. Contractele de finanțare pentru aceste programe conțin niște limitări care le fac complet inadecvate lucrului cu persoanele vulnerabile; este o birocrație lipsită de umanitate.

Ministerul Sănătății nu a elaborat niciodată modalități de contractare a serviciilor de prevenire și asistență medico-socială către ONG-uri, nici nu include acest tip de servicii în legislația privitoare la sănătatea publică, domeniu care este 100% medicalizat și nu ia în considerare prevenirea și asistența în comunitate (testarea în comunitate, asistența pentru aderența la îngrijire și tratament, activitatea educatorilor între egali).

Au fost fără rezultat eforturile făcute de ARAS, care a depus propuneri de finanțare la Ministerul Sănătății, la unele primării de sector, a oferit autorităților locale și naționale infrastructura echipei de teren pentru a contribui și la activități în comunitate, menite să prevină transmiterea COVID-19.

Câteva cifre despre activitatea echipei de teren ARAS

Numărul mediu de contacte/an: 8.500
Număr mediu de sesiuni de informare, educație și consiliere pentru reducerea riscurilor: 8.000
Număr mediu de beneficiari unici/an: 2.000
Număr mediu de seringi distribuite: 530.000
Număr mediu de seringi recuperate: 330.000
Număr mediu de prezervative distribuite: 150.000
Număr mediu de sesiuni de asistență medicală (îngrijirea leziunilor, consiliere și referire): 800
Număr mediu de sesiuni de testare rapidă și consiliere pre-/post-test: 280
Număr mediu de sesiuni de consiliere socială: 980

Foto: Alina Dumitriu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol