4 mai 2024, 22:04

Aşezare romană, descoperită lângă Râmnicu Vâlcea

Soldatii romani au rămas în Oltenia la final primului război cu dacii, în 102. O dovadă în acest sens o reprezintă descoperirea arheologică de la marginea municipiului Râmnicu Vâlcea. Angajații Muzeul Județean de Istorie Vâlcea au scos la lumină fragmente ceramice și urmele unei aşezari romane

Săpăturile au scos la lumină fragmente ceramice şi dovezi ale construcţiilor temporare din lemn, care erau folosite de către soldaţi ca puncte de supraveghere.

Potrivit directorului Muzeului judeţean Vâlcea, Claudiu Tulugea, a fost găsită o veche aşezare a trupelor auxiliare ale Imperiului Roman, aşa numitele cohorte, scrie jurnalulolteniei.ro.

”Sunt descoperite la ora actuală 16 complexe, gropi menajere, locuinţe… Cert este că aşezarea a dăinuit undeva între anii 102 şi 105, pentru că aici era un punct strategic care făcea legătura cu depresiunea Horezu. După anul 105 începe al doilea război daco-roman şi toată aşezarea este cucerită şi romanii se retrag din zona aceasta”, a explicat Tulugea.

CJ Vâlcea a publicat, pe pagina de Facebook a instituției, un material video în care este prezentată descoperirea muzeografilor.

“Săpăturile pe care colegii de la Muzeul de Istorie le fac în aceste zile, într-o zonă de pe teritoriul Municipiului Râmnicu Vâlcea, la limita cu localitatea Mihăești, au scos la lumină o aşezare romană”, a spus președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Dovezile arheologice atestă faptul că, după primul război daco-roman (101-102), Oltenia a rămas sub stăpânire romană și că soldații romani au conviețuit alături de geto-daci.

”Așezarea de aici era legată de centrul de putere de la Buridava romană și reconfirmă faptul că în Vâlcea, cel mai frumos județ din România, există urme ale civilizației romane”, a mai spus președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu

Construcţiile temporare din lemn care formau așezarea romană au fost descoperite de curând de arheologi. Dovezile vin în sprijinul teoriei unei convieţuiri dintre daci şi trupele romane încă înainte de cucerirea Daciei, notează și știri.tvr.ro.

Soldaţii imperiului au rămas în zona Olteniei după primul conflict cu dacii şi au realizat chiar o construcţie strategică pentru a supraveghea culoarul spre depresiunea Horezu.

În apropierea locului unde s-a descoperit aşezarea, se află castrul roman de la Buridava. Şi acesta a fost construit tot după primul război daco-roman.

Este datat undeva în jurul anului 103 şi a fost ridicat pe amplasamentul unei tabere militare de corturi. Castrul a fost scos descoperit în urma săpăturilor arheologice efectuate în anii ’50.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol