4 martie 2024, 22:57

Moment delicat: un astronaut american trebuie să se întoarcă pe Terra într-o capsulă rusească

Astronautul american Mark Vande Hei a petrecut aproape un an în spațiu, dar se confruntă cu ceea ce ar putea fi cea mai dificilă misiune de până acum: să călătorească într-o capsulă rusească înapoi pe Pământ, în mijlocul tensiunilor tot mai puternice dintre SUA și Rusia.

NASA insistă că planurile de întoarcere a acasă ale lui Vande Hei la sfârșitul lunii martie rămân neschimbate, chiar dacă invazia Rusiei în Ucrainei a dus la lansări anulate, contracte încălcate și un război al cuvintelor din ce în ce mai intens din partea liderului Agenției Spațiale Ruse. Mulți se îngrijorează că Dmitri Rogozin pune în pericol zeci de ani de parteneriat pașnic în afara planetei, în special la Stația Spațială Internațională.


Citește și:
Războiul afectează explorarea spațială: Rusia nu mai oferă rachete spre SSI și robotul marțian e amânat


Vande Hei urmează să plece cu doi ruși la bordul unei capsule Soyuz, pentru o aterizare în Kazahstan, pe 30 martie. Până atunci, astronautul va fi înregistrat 355 de zile în spațiu, stabilind un nou record în SUA. Recordul mondial de 438 de zile continue în spațiu aparține Rusiei.

Vande Hei, în vârstă de 55 de ani, colonel în retragere, s-a mutat în stația spațială în aprilie anul trecut, lansându-se cu un Soyuz din Kazahstan cu Piotr Dubrov și un alt rus. El și Dubrov au stat de două ori mai mult decât de obicei pentru a găzdui o echipă de filmare rusă care i-a vizitat ​​în octombrie.

Pe măsură ce situația de la 420 de kilometri mai jos s-a intensificat luna trecută, Vande Hei a recunoscut că evită conversațiile despre Ucraina cu Dubrov și Anton Șkaplerov, comandantul lor rus. Alți trei ruși vor pleca vineri din Kazahstan pentru a-i înlocui.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol