27 aprilie 2024, 11:08

Atacul armat de la Praga, impactul psihologic devastator asupra sănătății mintale a mii de oameni

Recentul atac armat de la Facultatea de Arte a Universității Charles (FF UK) din Praga s-a soldat cu 14 morți și a zguduit profund populația Cehiei.

O estimare aproximativă a lui Štěpán Vymětal, membru al echipei care coordonează strategia de sprijin psihosocial, sugerează că aproximativ 49.000 de persoane (populația Cehiei este în jur de 10,3 milioane) ar fi fost afectate psihologic într-o măsură „extremă sau foarte puternică” de incidentul armat întâmplat la FF UK.

Se preconizează că impactul violenței va fi diferit; mii de persoane își vor reveni în câteva luni sau chiar un an, în timp ce aproximativ 9.000 de oameni se pot confrunta cu provocări semnificative legate de sănătatea mintală, care vor dura câțiva ani.

Soluția pentru recuperarea majorității celor afectați este în mod natural sprijinul social și consolidarea cooperării comunitare,  scrie publicația cehă Hlídací Pes.

Jan Vevera, fost psihiatru în cadrul armatei, actualul șef al Clinicii de Psihiatrie de la Spitalul Universitar din Plzeň, oferă o perspectivă oarecum optimistă.

„După atacul din 11 septembrie de la World Trade Center, aproximativ trei sferturi dintre cei aflați în clădiri la momentul atacului nu au suferit consecințe pe termen lung din perspectivă psihiatrică.

Deși simptomele traumei pot apărea chiar și după câțiva ani, probabilitatea apariției acestora scade în timp.

Dacă după atacurile din New York 7,5% dintre locuitorii din Manhattan au avut o tulburare de stres post-traumatic, după șase luni acest procent a scăzut la mai puțin de 1%.

Se estimează că în cazul unei persoane care a supraviețuit unui dezastru, există de obicei alte zece persoane afectate colateral. Totuși, asta este teoria din manuale; aceasta reprezintă o medie, iar fiecare caz este puțin diferit”, subliniază Vevera.

Foto: Anna Boháčová/ MAFRA/ Profimedia


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol