20 aprilie 2024, 4:40

Atena Boca, despre culisele fenomenului social numit ”LaPrimulBebe”

”Mămici”, ”burtici”, ”tătici”, ”pitici”, de toate vezi pe Facebook, sunt nenumărate grupuri dedicate părinților sau celor care urmează să devină părinți. Dar mai este și ”La primul bebe”. Acum opt ani, a fost un grup de Facebook, adresat mamelor, care avea să devină peste ani una dintre cele mai importante comunități de acest gen din România. Care se bucură și de recunoașterea Facebook.

Fondatoarea sa este Atena Boca, trecută de la corporații la acțiune socială. În opt ani, comunitățile ”La primul bebe” au ajuns să reunească aproape 200.000 de părinți. Sunt comunități județene, în mai mult de jumătate dintre județele țării, iar în 2021 se plănuiește să existe comunități în toate județele României. Grupuri de Facebook dedicate fiecărui județ, deoarece în afara problemelor specifice ale mamelor există și probleme legate de locul în care locuiești: școli, grădinițe, medici, locuri de joacă, activități pentru copii, și atunci e mult mai ușor să se întâlnească mamele din aceeași zonă.

Viața în pandemie

Duminică, de la 10:30, Atena Boca este invitata lui Lucian Mîndruță la ”Ediția de dimineață”, la Digi 24.

Să vorbească despre o comunitate adaptată la pandemie, care nu mai cunoaște evenimente offline, dar care s-a reinventat.

Probabil acesta a fost cel mai greu lucru pentru comunitățile LaPrimulBebe, căci mamele și tații din comunitate veneau la întâlniri, se cunoșteau, păstrau relațiile. S-a mutat totul în online și mai mult decât era înainte. Unele mame au început să se întâlnească separat, prin video-call, fiecare s-a descurcat cum a putut în perioada aceasta”, îi mărturisește Atena Boca lui Lucian Mîndruță.

Platformă pentru schimbul de experiență

Platforma se vrea una de schimb de experiență, nu neapărat de sfaturi, pentru că nu e nimeni neapărat în măsură să dea sfaturi.

Comunitatea se adresează gravidelor și mamelor în primii ani după naștere și experiențele pe care ele le expun le ajută și pe alte mame să-și extragă ce au ele nevoie în casele lor.

Prin campaniile implementate și prin conferințele organizate, Atena Boca a reușit de-a lungul anilor de ”LaPrimulBebe” să ofere sprijin și acces la informații mamelor din comunitate și, totodată, să strângă cu ajutorul lor două milioane de euro pe care i-a donat pentru diverse cauze umanitare, cum ar fi dotarea spitalelor pentru copii și a maternităților din România cu aparatură modernă.

Recunoaștere din partea Facebook

Amploarea comunității a fost recunoscută inclusiv de către americanii de la Facebook: Atena Boca a fost prima româncă aleasă să facă parte din programul-bursă Facebook Community Leaders, dedicat celor mai buni 100 de lideri de comunități din lume. Ea a fost aleasă din peste 6.000 de candidați din toată lumea, reușind să obțină o bursă de 50.000 de dolari pentru a-şi crește comunitatea în România.

Să fii numit de Facebook una dintre cele mai de impact 100 de comunități online din lume și să primești o bursă de învățare de un an de zile alături de ei, plus finanțare, este cu adevărat onorant. Experiența din Silicon Valley m-a ajutat să înțeleg cât de valoros este să ai o misiune în care crezi. Am stat în preajma top managementului Facebook și nu am găsit un singur om care să nu creadă cu tot sufletul în ceea ce făcea. Am înțeles de la colegii mei de program, oameni fabuloși care au creat adevărate mișcări, că lumea poate fi schimbată de oameni normali. Sheryl Sanberg, COO-ul Facebook și mâna dreaptă a lui Mark Zuckerberg, mi-a spus că LaPrimulBebe schimbă lumea. Și eu am crezut-o!”, spunea Atena Boca, pentru Forbes.

A crescut audiența

În timpul pandemiei audiența a crescut, vin mai mulți oameni spre comunitate și petrec mai mult timp cu ea, iar estimările sunt că și în următoarele luni se va întâmpla același lucru.

Avem multe gravide în grup și estimăm că va fi așa și în următoarele luni. Noi ne adresăm mamelor cu copii până în 4 ani. Am făcut și un grup de 5-10 ani, iar acum am creat și unul ”La primul adolescent”, pe care o să-l lansăm săptămâna viitoare. Sunt grupuri pentru părinți”, declară Atena Boca la ”Ediția de dimineață”, emisiune realizată în parteneriat cu site-ul editiadedimineata.ro.

”Avem peste 200 de voluntari în campaniile umanitare care se fac de două ori pe an. Echipa noastră pentru acest proiect full-time este de doar opt oameni. Toți oamenii noștri provin din corporații, bănci, publicitate, marketing, sistemul medical. Sunt toate mame”, explică aceasta.

Ce întreabă cel mai frecvent o mamă de bebeluș? ”Întrebări despre naștere, cea mai mare teamă a mamei până în acel moment. Apoi alăptare, despre care mărturisesc mamele că este de multe ori mai grea decât nașterea, despre somnul bebelușilor, despre care filmele ne induc în eroare. Noi suntem grupuri, nu site. Este despre mame în sine, care pot să comunice între ele. Faptul că este primul grup din România este un al doilea punct forte pentru noi. Facebook ne-a selectat și ne-a numit una dintre cele mai de impact 100 de comunități din lume și ne-a acordat o bursă de un an. Am fost acum doi ani în SUA, la Londra, Dublin etc unde aveau sedii. Acest lucru dă mare încredere mamelor că ceea ce facem facem bine”, declară ea la ”Ediția de dimineață”.

Este un business social

Fondatoarea LaPrimulBebe numește comunitatea sa un business social, pentru că rezolvă o nevoie socială – și anume nevoia de sprijin emoțional și informațional a mamelor la început de drum.

”Avem un regulament foarte bine pus la punct, pe care l-am dezvoltat în opt ani, avem un punct foarte clar, care spune că nu se iau și nu se dau tratamente pe Facebook. Mergi la medic! Nu suntem acolo să ne tratăm copiii unii celorlalți. Suntem acolo pentru susținere emoțională” , o spune clar și răspicat fondatoarea comunității.

Ca să o cunoașteți mai bine pe cea care a reușit să transforme un succes pe o rețea de socializare în business social, urmăriți emisiunea aici:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol