26 aprilie 2024, 3:42

Atenție! Virusul variolei maimuței poate să ocolească sistemul nostru imunitar

Ca să se poată proteja de virusuri, corpul uman trebuie să identifice care molecule de ARN sunt ale sale și care nu îi aparțin.

Apoi, celulele sistemului imunitar le atacă pe cele virale, însă dacă identificarea nu se întâmplă, parazitul pătrunde rapid în organism, se reproduce și determină îmbolnăvirea.

Virusul variolei maimuței face parte dintre virușii la care sistemul imunitar nu reacționează corespunzător. Oamenii de știință de la Institutul de Chimie Organică și Biochimie din Praga au cercetat cauzele acestui fenomen. Studiul acestora a fost publicat în revista științifică Nature.

Aceștia au descoperit că virusul variolei maimuței scapă de fapt de așa-numitele „celule gardian” (leucocite, limfocite, fagocite) cu ajutorul proteinei metiltransferază, scrie publicația Zaborona din Ucraina.

”Moleculele de ARN nativ sunt purtătoare ale unui marker special pentru o recunoaștere mai ușoară, denumit „capac”.  Molecula nemarcată provoacă un răspuns imunitar antiviral în celulele infectate. Drept urmare, virușii încearcă să înșele corpul uman. De exemplu, virusul variolei maimuței îl derutează adăugând un „capac” la ARN-ul său”, a explicat Evzen Boura, unul dintre conducătorii studiului.

Rezultatele acestui studiu ar putea reprezenta primul pas spre crearea unui grup cu totul nou de agenți antivirali.

Rezultatele sunt aplicabile nu doar pentru variola maimuței, dar și pentru boli cauzate de alți viruși, inclusiv pentru SARS-CoV-2.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol