25 aprilie 2024, 13:08

Ați auzit de varianta SARS-CoV-2 CERBERUS? Nu? Poate nu încă! Ce spun epidemiologii

A cam trecut ceva vreme de când Omicron și prietenii săi  (a se observa că deja facem glume într noi, nu?) ne-a cam lăsat în pace. Ba chiar nu prea s-au mai vehiculat variante noi, ceea ce a făcut sufletul nostru să se mai liniștească. Epidemiologii (nu, nu trag un semnal de alarmă, nu sunt în tren) ne spun că, totuși, trebuie să fim precauți.

Epidemiologul Octavia P. Jurma vorbește despre  „Cerberus” și „Centaurus”. În ciuda denumirilor, nici o legătură cu Urania.

“Supa de variante începe să se contureze și în România”, spune domnia sa. După care, conform obiceiului, ne bombardează cu cifre și explicații.

“Din păcate, așa cum era previzibil, avem confirmarea că varianta BQ.1.1 „Cerberus” este în circulație comunitară în România. Ceea ce nu era previzibil este identificarea a două cazuri de BA.2.75 „Centaurus” în Mureș și a unui caz de BQ.1.3 în București”, scrie Octavian P. Jurma.

Supă de variante începe să se contureze și în România

„Astfel, în primele 2 săptămâni din Octombrie, au fost identificate prin secventiere 3 noi cazuri de infectare cu BQ1.* (familia BQ), 2 în București și 1 Iași. În plus în București a fost confirmată și versiunea BQ.1.3.

BQ.1.1 (supranumită „Cerberus”) este o versiune Omicron de Nivel 6 din grupul Pentagon, care este în creștere rapidă în vestul Europei.

Despre versiunea BQ.1.3 nu avem prea multe date în plus față de BQ.1.1, dar în Madrid (Spania) este versiunea dominantă a grupului BQ*.

O altă noutate vine din Mureș, unde avem confirmate 2 cazuri de infectare cu varianta BA.2.75 „Centaurus”, ceea ce sugerează existența unui focar de „Centaurus” în Mureș.

Fără date suplimentare de la CNSCBT (CENTRUL NAȚIONAL de SUPRAVEGHERE și CONTROL al BOLILOR TRANSMISIBILE) suntem în ceață în privința caracteristicilor cazurilor. Puțin probabil să primim astfel de date însă.

Raportul VOC din această săptămâna nu menționează absolut nimic despre noile variante deși presă a relatat amplu despre BA.2.75 „Cerberus” în vara și interesul public este evident. Nu este încurajatoare nici reducerea drastică a numărului de secventieri (32 săptămâna trecută față de 94 săptămâna precedentă)”.

Valul 7 (chiar 7, sunteți siguri, am numărat bine?)

“Debutul valului 7 este iminent în aceste condiții și putem deja face niște estimări rudimentare asupra debutului și evoluției sale”

Astfel debutul va avea loc în maxim 2 săptămâni, posibil chiar săptămâna viitoare (funcție de rată de testare care este de asemenea foarte redusă). Din păcate, un vârf în jurul a 15,000  de cazuri noi pe zi este posibil să apară chiar în perioada sărbătorilor de iarnă ceea ce poate gravă/prelungii valul. Chiar și în cel mai optimist scenariu un vârf sub 10,000 de cazuri pe zi în perioada sărbătorilor este puțîn plauzibil.

Având în vedere mobilitatea naturală mare de sărbători e clar că infectarile nu pot fi prevenite prin mijloace non-farmaceutice (masca, distanțare, aerisire) care au fost abandonate în România sub pretextul că s-a terminat pandemia și COVID-19 a devenit o „banală răceală”.

Prevenția trebuie așadar să să fie focalizată pe reducerea gravității consecințelor infectării prin metode farmaceutice, respectiv vaccinarea cu boosterul bivalent BA.5 de la Modernă sau Pfizer (ramură BQ provine din BA.5) și disponibilitatea antiviralului Paxlovid. Novavax, un vaccin care nu se bazează pe tehnologia mRNA, este de asemenea un booster alternativ eficient pentru cei care se tem de tehnologia mRNA.

Din păcate nici unul din aceste mijloace de reducere a impactului infectării cu SARS-CoV-2 nu este disponibil încă în România deși COVID-19 este o boală de cel puțin 10x mai gravă decât gripă. Pentru mulți dintre noi chiar și o versiune comercială a acestora ar fi mai bună decât nimic.

Valul 7 este și primul val de COVID-19 care debutează în același timp cu valul sezonier de gripă, ceea ce face mai probabilă apariția cazurilor cu dublă infectare covid-gripă.

Din fericire avem atât vaccin anti-gripal cât și o campanie de informare care face că vaccinarea antigripală să meargă relativ bine [pentru România]. Problema este absența campaniei de vaccinare anti-covid.

Circulația crescută a RSV (Virusul Respirator Sincitial) va complică și mai mult valul 7, mai ales în rândul copiilor și al persoanelor imunodeficiente.

Avem deci un val o amenințare triplă, care cere măsuri suplimentare de siguranță, chiar dacă Omicron rămâne în continuare mai blând decât B.1.1 (Wuhan) și Delta. Toate sunt motive să adoptăm o strategie vaccinare plus (booster+masca+etc) în acesta perioada”.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol