Organizația Mondială a Sănătății a observat o creștere cu 80% a cazurilor de COVID-19 în perioada 10 iulie – 6 august 2023, din cauza noii mutații a Omicron EG5, identificată în peste 50 de țări.
Această nouă variantă „de interes” a virusului COVID-19 alertează Organizația Mondială a Sănătății, care cere țărilor să nu elimine propriile măsuri de supraveghere.
Datele analizate de organismul sanitar arată o creștere cu 80% a cazurilor din 10 iulie până în 6 august față de cele 28 de zile precedente, și din cauza noii mutații a Omicron, EG5. „Rezultatele obținute în toate aspectele supravegherii, îngrijirii clinice, prevenirii infecțiilor, controlului, tot ceea ce s-a făcut pentru COVID-19 este o investiție pentru viitor. Astfel, eliminarea acestor sisteme nu este deloc înțeleaptă”, afirmă Maria Van Kerkhove, consultant pentru MERS/COV la Organizația Mondială a Sănătății.
OMS monitorizează varianta din iulie.
EG5 are efecte similare cu Omicron, dar are o rată de creștere mai mare, ceea ce înseamnă că este mai transmisibilă.
Nu ajută căldura extremă, care în emisfera nordică îi determină pe oameni să se refugieze în casă pentru a sta la răcoare.”Virusul va profita de acest lucru”, avertizează expertul.
Varianta EG5 a fost detectată în peste 50 de țări. OMS prevede că ar putea deveni dominantă, deși nu există indicații precise cu privire la numărul de infectări sau reinfectări și numai jumătate dintre țările lumii raportează cazuri în acest moment, informează Euronews.
RKI vede, de asemenea, alte indicii ale unei creșteri a activității Covid-19 în Germania. Totuși, a spus că nu există niciun indiciu privind o modificare a severității bolii.
Potrivit raportului, creșterea numărului de cazuri merge mână în mână cu răspândirea variantei EG.5, care a fost actualizată săptămâna trecută de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la categoria „variante de virus de interes”.
Cu toate acestea, experții nu presupun că varianta, uneori numită și Eris, este deosebit de periculoasă.
Potrivit raportului RKI, activitatea afecțiunilor respiratorii acute a fost în general „la un nivel scăzut de vară”.
Aproximativ un sfert dintre persoanele care suferă de Covid-19 au fost internate în ultimele săptămâni, potrivit datelor.
Cazurile raportate reprezintă doar o mică parte din infecțiile reale cu Covid, deoarece multe cazuri ușoare rămân neînregistrate.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol