30 aprilie 2024, 11:44

Ne-ar fi putut salva inteligența artificială de pandemia de Covid-19?

Oare am fi putut salva vreo trei ani din viețile noastre, compromise parțial de pandemia de Covid-19?

Cercetători de la Universitatea Oxford și de la Facultatea de Medicină a Universității Harvard susțin că modelul de inteligență artificială (AI) ar fi putut prezice mutațiile virusului Covid-19 în timpul pandemiei.

Se speră că modelul, denumit EVEscape, va ajuta la conceperea de vaccinuri prin studierea modului în care virusurile suferă mutații ca răspuns la sistemul imunitar uman.

Specialiștii de la Universitatea din Harvard spun că tehnologia poate „prezice viitorul”, scrie pagina oficială a Harvard Medical School.

În timpul pandemiei Covid-19, valurile au fost determinate de diferite variante ale virusului care au suferit multiple modificări genetice (mutații).

Aceste mutații pot modifica comportamentul virusului, făcându-l potențial să se răspândească mai repede sau să fie mai greu de recunoscut și combătut de sistemul nostru imunitar.

La sfârșitul anului 2021, varianta omicron a făcut exact acest lucru și a infectat milioane de oameni, deși nu a dus la o creștere uriașă a numărului de spitalizări și decese.

EVEscape – prescurtare de la Evolutionary Model of Variant Effect – combină un model de învățare profundă a modului în care evoluează un virus, împreună cu informații biologice și structurale detaliate despre acesta.

În revista Nature, echipa de cercetători a descris modul în care acesta funcționează, prezicând probabilitatea ca o mutație virală să îi permită să scape de răspunsurile imunitare, de exemplu, împiedicând legarea anticorpilor.

Modelul a fost testat cu informații disponibile de la începutul pandemiei de Covid-19, în februarie 2020, și a prezis cu succes ce mutații SARS-CoV-2 vor apărea și care vor deveni cele mai răspândite.

Echipa a precizat că modelul a prezis, de asemenea, ce terapii pe bază de anticorpi își vor pierde eficacitatea pe măsură ce pandemia va progresa și virusul va dezvolta mutații pentru a scăpa de aceste tratamente.

Se speră că această tehnologie ar putea ajuta la măsurile de prevenire și la conceperea de vaccinuri care să vizeze variantele îngrijorătoare înainte ca acestea să devină prevalente.

„Această cercetare are o valoare extraordinară, atât pentru eforturile de supraveghere a pandemiei, dar și pentru a informa proiectarea vaccinurilor într-un mod robust la apariția anumitor mutații cu risc”, a declarat autorul principal al studiului, Pascal Notin.

El a precizat că modelul ar fi putut „prezice cu exactitate” cele mai frecvente mutații ale Covid-19 dacă ar fi fost utilizat la începutul pandemiei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol