3 mai 2024, 14:38

Austria, copleșită de un val de COVID-19. ”Săriți peste petrecerea de Crăciun!”

Austria este în prezent copleșită de un val extrem de COVID-19. Aproape 41.690 de asigurați ÖGK erau în concediu medical cu o infecție cu SARS-CoV-2 în săptămâna precedentă. Iar cifrele continuă să crească, avertizează ÖGK. Adică de două ori mai mulți decât în ​​aceeași perioadă cu un an în urmă, când era încă o boală raportabilă: în 2022, în prima săptămână a lunii decembrie au fost raportate 21.858 de cazuri de concediu medical COVID.

Evaluarea monitorizării apelor uzate arată și o imagine clară: de la izbucnirea pandemiei, concentrația de SARS-CoV-2 nu a fost niciodată atât de mare. Până la patru la sută din populația austriacă este pozitivă. Deoarece nu mai există testare la scară largă, monitorizarea apelor uzate este utilizată pentru a înregistra sistematic concentrația virusului. Acesta a fost extinsă recent la 48 de stații de epurare, care, potrivit Ministerului Sănătății, acoperă aproximativ 58 la sută din populație.

Viena, în special, pare să se dezvolte în prezent într-un bastion al Corona. Hans-Peter Hutter, specialist în medicina mediului la MedUni Vienna, nu este surprins: „Nu am învățat prea multe din ultimii ani. Reacționează doar atunci când deja doare. Până atunci, oamenii mizează pe responsabilitatea personală și acest lucru nu se vede de luni de zile, altfel nu ar exista această creștere”, explică expertul pentru Heute.

Numărul tot mai mare de îmbolnăviri de COVID-19 a determinat Asociația de Sănătate din Viena (Wigev) să introducă măsuri mai stricte în unitățile sale. Deși COVID-19 nu mai este o boală raportabilă de la 1 iulie, spitalele din Viena introduc o nouă cerință de testare. Pacienții sunt testați la internarea în spital dacă prezintă simptome, scrie Heute.

Potrivit WiGev, scopul este de a asigura o protecție specială pentru zonele cu persoane vulnerabile. Cei care sunt testați pozitiv sunt izolați, dar primesc totuși un tratament standardizat. Angajații respectă apoi măsurile de protecție, cum ar fi purtarea unei măști FFP2 atunci când intră în contact. Cu toate acestea, testele nu sunt obligatorii.

Expertul intervievat spune că nu trebuie să fii epidemiolog ca să știi că cifrele vor continua să crească, întrucât „se întâlnesc tot mai mulți oameni infectați care fie nu au simptome, fie care spun că nu e chiar atât de rău. Nu există deloc măsuri de protecție. Este ca și cum totul nu ar exista!”. „Au existat avertismente destul de mult timp că aceasta este o variantă nouă și că valul în care ne-am infectat cu toții a fost cu mult timp în urmă. Prin urmare, imunitatea a scăzut și s-ar putea ca această variantă să nu fie atât de ușor de eliminat din nou”.

„Port o mască și am anulat deja câteva petreceri, pentru că nu vreau să am febră de Crăciun”, a spus expertul. De asemenea, îi sfătuiește pe toți ceilalți să țină cont de câteva lucruri.

„Acolo unde sunt adunări mari de oameni, gândiți-vă dacă doriți cu adevărat să mergeți. Săriți peste petrecerea de Crăciun. Evaluați riscul și gândiți-vă și la familie, și la cei dragi. Dacă nu există altă opțiune când vine vorba de petrecerea de Crăciun, atunci aerisiți scurt la fiecare jumătate de oră. Purtați o mască atunci când stați nas la nas în transportul public. Același lucru este valabil și în situații precum în supermarket”, spune expertul.

De asemenea, el le recomandă austriecilor să se testeze și, mai important, să se vaccineze: „Aici ne-am întors la început. 2,5 milioane de oameni din Austria ar avea nevoie de o vaccinare, din cauza factorilor de risc, dar doar 400.000 au fost vaccinați până acum”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol