4 mai 2024, 7:33

Avertisment: Atenție la consumul de cafea espresso

Colesterolul este o substanță precum ceara, produsă de ficat. Acesta se găsește în mod natural în corpul nostru și pe lângă colesterolul pe care organismul îl produce, poate fi luat și din anumite alimente.

Cafeaua este una dintre băuturile preferate în toată lumea, iar beneficiile sale sunt cunoscute. Însă un nou studiu a demonstrat că există un tip de cafea – sau, mai exact, o modalitate de preparare a cafelei – care are legătură directă cu nivelul colesterolului din organism.

Un lucru este cert: cafeaua, deși în sine nu conține deloc colesterol, poate crește nivelul colesterolului din sânge, dar acest lucru depinde de modul în care o fierbi și de cât de multă cafea bei zilnic. Dacă ești o persoană sensibilă la cofeină, cafeaua poate avea și alte efecte asupra sănătății.

În general, cafeaua este bogată în antioxidanți, însă, pentru persoanele care au probleme cu colesterolul, consumul acestei băuturi nu face decât să agraveze acest aspect.

Studiul îi vizează pe cei care consumă 3-5 cești pe zi

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul de cardiologie BMJ Journals, făcut pe mai mult de 21.000 de persoane cu vârsta medie de 56,4 ani, cei care obișnuiau să bea cafea sub formă de espresso aveau un nivel mai ridicat al colesterolului.

Explicația reiese tocmai din modul de filtrare. Cafeaua espresso este filtrată mai mult, iar uleiurile și alte substanțe benefice din cafea nu reușesc să ajungă în proporție prea mare în băutura rezultată.

Studiul se referă la cei care consumă 3-5 cești de espresso pe zi.

În contrast, cafeaua făcută la presa franceză s-a dovedit a fi cea mai recomandată, pentru că permite grăsimilor benefice să ajungă în organism.

„Îndrumarea pacienților să treacă de la cafeaua făcută la aparat cu piston sau de la alte tipuri de cafea nefiltrată la cafea filtrată sau instant ar putea deveni parte dintr-o intervenție în stilul de viață, cu scopul de a scădea nivelul colesterolului seric”, susține Maja-Lisa Lochen, citată de Medscape. Lochen este unul dintre autorii studiului, în cadrul Universității Arctice din Tromso (Norvegia).

Însă Amanda Lane, de la Healthful Lane Nutrition, susține că „proporția celor care au colesterol mai mare după consumul de espresso este mică”.

În general, cafeaua este bună în special pentru persoanele care nu consumă suficiente fructe și legume pentru a-și asigura aportul necesar de antioxidanți.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol