3 mai 2024, 14:08

Avertisment grav: „substanțe chimice interzise”, găsite în jucăriile pentru copii

Uniunea germană Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND) avertizează că jucăriile cumpărate online prezintă un risc grav pentru sănătatea copiilor și solicită urgent măsuri de control al comerțului online.

Majoritatea produselor sunt fabricate în China. Acestea conțin adesea concentrații mari de substanțe chimice interzise, ​​cum ar fi plastifianți, nitrozamine cancerigene și bisfenol A. Aceste substanțe au fost găsite chiar și în conservele de roșii.

O opinie juridică actuală a companiei BUND, împreună cu cercetarea de piață, arată că legile existente nu pot ține pasul cu comerțul online în plină expansiune, scrie Frankfurter Rundschau.

Autoritățile europene de supraveghere au raportat anul trecut peste 200 de astfel de jucării care conțin substanțe chimice periculoase. În plus față de plastifianți, în UE s-au găsit și alți poluanți, cum ar fi borul, care este una dintre nitrozaminele cancerigene găsite și în jucăriile pentru câini.

Apoi, bisfenolul A și „toxina veche” TBT cu viață lungă. În special păpușile, slime-urile și jucăriile gonflabile conțineau substanțele nocive.

Cum recunoaștem jucăriile care conțin substanțe nocive?

Lipsa unui sigiliu de aprobare, marca GS („siguranța testată”)

Miros neplăcut sau vizibil

Cusături de presare ascuțite sau colțuri și margini ascuțite

Erori de procesare, de ex. B. cu cusături, imprimare sau picturi

Materiale care se desprind atunci când sunt frecate, cum ar fi fundițe colorate

Fibre sau umplutură care pot fi smulse din blană sau din interiorul animalelor de pluș

„Substanțele nocive pătrund în corpurile copiilor noștri. Există jucării care conțin cantități mari de substanțe chimice nocive. Din păcate, comerțul online nu este încă revizuit într-un mod comparabil cu comerțul cu amănuntul, explică Antje von Broock, directorul general al BUND.

„Este responsabilitatea UE și a guvernului federal să-i protejeze pe cei mici. Legile aplicabile nu sunt suficient orientate către lumea digitală.” Prin urmare, BUND solicită „măsuri rapide pentru o strategie națională eficientă de supraveghere a pieței”.

”Confuzia competențelor în detrimentul sănătății umane nu poate continua așa. Avem nevoie de cerințe legale clare pentru controalele și sancțiunile produselor”, declară Antje von Broock, director general al BUND.

„Vidul juridic”

Avizul juridic al BUND mai arată că diferitele autorități de supraveghere la nivel de stat din Germania nu se coordonează suficient. Nu existau cerințe legale clare pentru controale și sancțiuni. Autoritățile nu au avut echipamentul necesar pentru a trage la răspundere platformele online.

În ultimii ani, Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a identificat în mod repetat încălcări ale legislației UE privind substanțele chimice în comerțul online. În 2021, mostrele ECHA au arătat că majoritatea produselor comercializate online au încălcat cerințele.

Și se înregistrează „doar” produsele determinate în probe aleatorii. Se poate doar ghici cât de mare este numărul real. O evaluare a sistemului UE de avertizare rapidă pentru produsele nesigure și periculoase, „EU Safety Gate” a arătat că numărul de produse raportate care conțin substanțe chimice interzise a crescut cu 30% în ultimii 4 ani.

O privire asupra furnizorilor de servicii precum Amazon, Alibaba sau Ebay, unde sunt date avertismente cu privire la o înșelătorie neplăcută este deosebit de îngrijorătoare. Antje von Broock, directorul general al BUND, subliniază că UE și guvernul federal sunt bine informați că încălcările legislației UE în comerțul online au scăpat în mare măsură de sub control.

„Este evident că acești giganți ai comerțului cu amănuntul orice pot arunca pe piață și jucării periculoase, pentru că nimeni nu se confruntă cu consecințe grave. Pentru a pune capăt acestui lucru avem nevoie urgentă de măsuri care să asigure un control eficient al comerțului online.”

Comisia Europeană îmbunătăţeşte protecţia copiilor împotriva jucăriilor periculoase

Comisia Europeană a propus, vineri, un regulament privind siguranţa jucăriilor prin care revizuieşte normele actuale cu scopul de a proteja copiii împotriva riscurilor potenţiale ale jucăriilor, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar, normele propuse vor spori, în special, protecţia împotriva substanţelor chimice nocive. Ele vizează, de asemenea, reducerea numărului mare de jucării periculoase care sunt încă vândute în UE, în special online, îmbunătăţind condiţiile de concurenţă echitabile între jucăriile fabricate în UE şi cele importate. Totodată aceste norme vor continua să asigure libera circulaţie a jucăriilor în cadrul pieţei unice.

„Graţie prezentei propuneri, copiii vor fi mult mai bine protejaţi, inclusiv împotriva substanţelor chimice nocive, atunci când se joacă cu jucării. Punerea în aplicare va fi consolidată prin utilizarea tehnologiilor digitale, ceea ce va permite detectarea mai uşoară a jucăriilor periculoase, în special la frontierele UE. Prin urmare, propunerea îmbunătăţeşte condiţiile de concurenţă echitabile pentru industria jucăriilor din UE – în special pentru IMM-uri – prin eliminarea concurenţei neloiale, sporind totodată siguranţa copiilor noştri”, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Pe baza normelor existente, propunerea de astăzi actualizează cerinţele în materie de siguranţă pe care trebuie să le îndeplinească jucăriile pentru a putea fi comercializate în UE, indiferent dacă sunt fabricate aici sau în altă parte. Concret, propunerea nu numai că menţine interdicţia actuală a substanţelor cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere (CMR), ci interzice şi utilizarea altor substanţe chimice nocive în jucării. Propunerea vizează substanţele chimice care sunt deosebit de dăunătoare pentru copii, interzicând, de exemplu, utilizarea în jucării a celor care afectează sistemul endocrin (perturbatori endocrini) şi sistemul respirator sau a celor care sunt toxice pentru un anumit organ.

De asemenea, propunerea garantează că numai jucăriile sigure vor fi vândute în UE. Toate jucăriile vor trebui să aibă un paşaport digital al produsului, care va include informaţii privind conformitatea cu regulamentul propus. Importatorii vor fi obligaţi să prezinte, la frontierele UE, paşapoarte digitale ale produselor pentru toate jucăriile, inclusiv pentru cele vândute online. Un nou sistem informatic va examina toate paşapoartele digitale ale produselor la frontierele externe şi va identifica transporturile care necesită controale detaliate la vamă. Inspectorii naţionali vor fi în continuare responsabili de efectuarea controalelor asupra jucăriilor. În plus, în cazul în care există jucării cu probleme de siguranţă care nu sunt clar prevăzute în regulament, propunerea prevede competenţa Comisiei de a solicita scoaterea lor de pe piaţă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol